(DS-12) Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej.pdf

(253 KB) Pobierz
DIETA W HIPERURYKEMII
I DNIE MOCZANOWEJ
Dna – jest to zaburzenie przemiany purynowej w organizmie
charakteryzujące się
odkładaniem kryształów moczanu sodu w tkankach stawowych i okołostawowych jak
i w niektórych narządach na skutek podwyższonego poziomu kwasu moczowego we krwi.
Przyczyną podwyższonego stężenia kwasu moczowgo we krwi jest jego nadmierne
tworzenie się lub upośledzone wydalanie przez nerki.
Celem diety w dnie
jest obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi poprzez wyeliminowanie
z diety pokarmów obfitujących w związki purynowe.
1
Dieta powinna zawierać prawidłową ilość białka,
tłuszcze należy ograniczyć do 40g
dziennie, a zwiększyć ilość węglowodanów.
2
W diecie powinny być wyeliminowane pokarmy bogate w związki purynowe:
wyciągi
z mięsa, z kości i grzybów, podroby, sardynki, śledzie, dziczyzna, czekolada, kawa, mocna
herbata, groch, fasola, bób, szpinak, grzyby.
3
Dieta powinna być bogata w dużą ilość węglowodanów
(pieczywo, makaron, kasza),
ponieważ wzmagają one wydalanie moczanów.
4
Posiłki należy jeść regularnie 3 lub 4 w ciągu dnia.
Ostatni posiłek na 3-4 godz. przed
snem, gdyż zatrzymywanie kwasu moczowego zwiększa się w godzinach nocnych.
5
Potrawy należy przygotować bez tłuszczu,
a przeznaczoną ilość tłuszczu dodawać na
surowo do gotowych potraw. Potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze.
Mięso należy gotować w dużej ilości wody (celem wygotowania związków purynowych).
6
Przeciwwskazane jest spożywanie potraw smażonych, pieczonych i duszonych.
Nie należy również spożywać wywarów z mięsa i kości.
W dnie moczanowej potrawy z mięsa, drobiu i ryb powinny być gotowane (najlepiej w dużej
ilości wody), nie smażone. Podczas gotowania zmniejsza się ilość puryn w produkcie. Dzięki
temu można obniżyć stężenie kwasu moczowego o 10-20 procent. Należy stosować wywary
warzywne, a nie mięsne, kostne czy grzybowe.
DIETA W HIPERURYKEMII
I DNIE MOCZANOWEJ
TABELA PRODUKTÓW Z ZAWARTOŚCIĄ ZWIĄZKÓW PURYNOWYCH
NAJWIĘKSZA ZAWARTOŚĆ
wątroba
grzyby
szprotki
śledzie
sardynki
tuńczyk
halibut
serce
drożdże
baranina
wieprzowina
drób
wołowina
łosoś
karp
krewetki
makrela
kawior
szczupak
dorsz
groszek zielony
brokuły
soja
brukselka
szpinak
kalafior
piwo
ŚREDNIA ZAWARTOŚĆ
fasola biała
soczewica
kukurydza
dynia
kiełki sojowe
fasolka szparagowa
por
groch
banany
morele
papryka
flądra
lin
NAJMNIEJSZA ZAWARTOŚĆ
buraki
marchew
ziemniaki
cebula
kapusta biała
ziarna słonecznika
figi suszone
cukinia
jabłka
winogrona
pomarańcza
truskawki
śliwki
kiwi
migdały
orzechy
pomidory
czerwone porzeczki
chleb biały
ogórek
salami
sery pleśniowe
mleko
sery twarogowe
jaja
jogurty
tłuszcze i oleje
kakao
cukier, miód
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
KRS. 0000024155 • 31-501 Kraków, ul. Mikołaja Kopernika 36
tel.: 12 424 70 00 • fax 12 424 74 87
www.su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie
Zgłoś jeśli naruszono regulamin