Cieciorka po bretońsku
Lista Składników
· 1/2kg ciecierzycy
· 300g wędzonki
· 700g kiełbasy
· 1 puszka pomidorów
· 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
· 4 gałązki tymianku
· 2 listki laurowe
· 4 ziela angielskie
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka cukru
· 1/2 łyżeczki ostrej
· wędzonej papryki
· 1 łyżka majeranku
· sól i pieprz
Przepis krok po kroku
· 1.Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.
· 2.Zalewamy wodą wkładamy do garnka, zalewamy 1,5l wody, wkładamy wędzonkę, tymianek, ziele i listek laurowy, czosnek, łyżeczkę soli, gotujemy 45 minut.
· 3.W tym czasie kroimy w pół talarki kiełbasę i przysmażamy na patelni.
· 5. Wyjmujemy z garnka wędzonkę, tymianek i wrzucamy kiełbasę, pomidory, przecier, doprawiamy papryką, pieprzem, cukrem, majerankiem, gotujemy jeszcze 15 minut i możemy podawać.
hubira