Rolnicy zbierajcie zioła Towarzystwo Opieki nad.pdf

(4951 KB) Pobierz
TOWARZYSTWO
r
I
1 W ileńskie
Egzem nh'fij
O P I E K I HAD
Grodzkie
WSIĄ
WILEŃSKA
~ m x>
o to w ią z k j^ ^
U
\ W,®
Dnia_«^ _
^ mW
fi
= # -l c Y
ZBIERAJCIE ZIOŁA!
Towarzystwo Opieki nad Wsią Wileńską
pod przewodnictwem Posłanki Ziemi Wileń­
skiej Pani JANINY PRYSTOROWEJ w tro­
sce o podniesienie dobrobytu wsi organizuje
zbiór
ziół
l e c z n i c z y c h .
W y m i e n i o n e w tej książeczce z i o ł a ,
będą kupowane w oznaczonych punktach.
Instrukcja ogólna.
D otychczas nasze zioła były zbierane i su­
szone dość niedbale i nieumiejętnie. Dzięki temu
zioła polskie były cenione nisko i znajdowały zbyt
tylko do Niemiec. Dziś rynki niemieckie są dla
nas niedostępne, a nasz rynek w ew nętrzny, jak
i inne kraje, żądają ziół w najwyższym gatunku.
A by nie stracić stałego źródła dochodów w po­
staci ziół, rosnących masowo na naszych ziemiach,
musimy teraz dokładać więcej starań i um iejęt­
ności zarówno przy ich zbieraniu, jak i suszeniu.
Pod nazw ą ziół rozumiemy różne części ro ­
ślinne, rzadziej całe rośliny w odpowiednim czasie
zebrane i należycie wysuszone. Mogą to być:
kwiaty, liście, ziele (przeważnie górne części ro ­
ślin razem z liśćmi i kwiatami), owoce, nasiona,
kłącza, korzenie, pączki, kory i t. d.
Kwiaty, liście i ziele należy zawsze zbierać
podczas suchej i słonecznej pogody, najlepiej oko­
ło południa. Należy przytem zważać, aby kwiaty,
zbierane same lub w zielu, były raczej w stanie
zakw itania, a nie przekwitania; liście zaś muszą
3
być nieuszkodzone, ładnie i jednolicie zabarw io­
ne, bez żadnych plamek.
Owoce i nasiona zbiera się zazwyczaj w sta­
nie początkow ej dojrzałości.
Kłącza i korzenie wykopuje się w jesienilub
w czesną wiosną, starannie wymywa się od ziemi
i oczyszcza od części nadziemnych i ich obum ar­
łych pozostałości.
Pączki zbiera się podczas zimy lub w czesną
wiosną, a kory — tylko na wiosnę, gdy w rośli­
nach ruszają soki, ale jeszcze przed należytym
rozwojem liści. Kory w dotyku z żelazem czer­
nieją. Zasadniczem wymaganiem, staw ianem dla
wszystkich postaci ziół w dobrym gatunku, jest ich
jednolity wygląd i brak w szelkich obcych domie­
szek czy to w postaci obcego zielska, czy też —
piasku, kurzu i t. d.
Podczas zbioru ziół trzeba obchodzić się z nie­
mi delikatnie, bo zgniecione kwiaty, liście, owoce,
a naw et kłącza i korzenie zawsze przy suszeniu
zmieniają swoją barw ę i psują w artość tow aru,
w najlepszym w ypadku znacznie obniżając jego
cenę. Zbiory najlepiej składać bez ugniatania do
koszy.
Bodaj najważniejszem zadaniem każdego zbie­
racza ziół jest um iejętne wysuszenie swoich zbio­
rów. Suszy się zioła do tego stopnia, aby w ęałej
4
swej masie stały się kruche w dotyku. Po w ysu­
szeniu muszą one zachować niemal niezm ienioną
barw ę i zapach. Najlepszy wygląd zachow ują zio­
ła, jeżeli wysychają szybko. Bardzo przew lekłe
suszenie zawsze powoduje brunatnienie ziół, a cza­
sem naw et pleśnienie i wtedy stają się one zupeł­
nie bezw artościowe. Zielone części roślin nie zno­
szą podczas suszenia promieni słonecznych i wy-
płaniają się. Pachnące zaś zioła tracą swój aro­
mat w podwyższonej ciepłocie.
W obec powyższego, doskonałem miejscem do
suszenia ziół, posiadających części zielone oraz
aromatycznych, są przew iew ne strychy pod bla­
szanym dachem. Suszenie pod gontowym, a tem-
bardziej pod słomianym dachem może dać zada-
w alniające wyniki tylko przy bardzo ciepłej, sło­
necznej i wietrznej pogodzie. Nigdy nie wolno
używać do suszenia ziół strychów nad chlewami,
bo przejmują one bardzo łatw o zapach nawozu.
Strych, przeznaczony do suszenia, musi być oczy­
szczony ze wszelkich rupieci, pajęczyny i kurzu
oraz zaopatrzony w odpowiednie półki, na których
cienko rozkłada się ziele do suszenia zaraz po
zbiorze. Półki te najlepiej urządzić na poziomie
przew iew u w ten sposób: do krokwi i pułapu
umocowuje się pionowo dwa rzędy cienkich słup­
ków w odległości 1 — 172 m etra między rzędami.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin