Lekkie i zdrowe obiady - 108 przepisów na smaczne dania.PDF

(44886 KB) Pobierz
}
J
1
f.
...
łl
1
I 11
i
t
1
ł
t
~
11
'
1111
a
1
1
·
11
1
1
J
i 1
1
ci
11 : Y
1
•i\
ł
11
1
''
1,
r
l
r
1
t·r.
1
a
I!
• ORZEZ
ĄGE
ZUPY. PYSZNE PRZYSTAWKI. AROMATYCZNE WARZVWA
IL•••„
SAŁATKI
• ZDROWE
• LEKKIE DANIA
GŁOWNE
...
• DESERY OWOCOWE
.
'
„'
•.
.
ISOW
nu s
,J
.,,,.
SPIS TRESCI
I
(
ZUPY
PRZYSTAWKI
SAŁATKI
4-17
18-29
30-47
48-65
66-101
102-117
118-119
WARZYWA
DANIA GtOWN E
....
DESERY
INDEKS
,
LEKKIE
I
ZDROWE OBIADY
nie tylko kuchni
polskiej czy litewskiej.
Lubią
je
także
w Hiszpanii, Indiach czy na Bliskim Wschodzie,
słowem
wszędzie
tam, gdzie
upał
daje
się
we znaki.
A
gdy jeszcze spróbujemy zup
bogatych w warzywa, poczujemy
pełnię
Lata.
Chłodniki są specjalnością
I
GAZPACHO Z TRUS
-·--------------~----------
50
dag truskawek
czosnku
2
łyżki
sól
pieprz
cebula
1/2
zielonej papryki chili ogórek
"
ząbek
octu balsamicznego
oliwa
·
3 dag parmezanu cukier
mała
Truskawk;
umyć,
njeco
odłożyć,
z resz-
ty
usunąć szypułk;.
Paprykę opłukać,
usunąć
gnjazdo
nasjenne,
ogórek
obrać, pokrojć
w
kostkę.
Cebulę
;
czo-
snek
obrać, posjekać.
Ch;1;
przecjąć
na
pół, usunąć
pestk;,
pokrojć
w
pask;.
Truskawki
;
warzywa
wrzucjć
do
blen-
dera,
dokładn;e zmiksować.
Doprawjć
pieprzem,
łyżeczką
cukru.
Wlać
ocet balsamiczny
;
4
łyżki
oliwy, ponow-
n;e
zmiksować. Schłodzjć
w
lodówce.
Parmezan
pocjąć
w wjórk;. Zimne gaz-
pacho
dokładnje
wymjeszać,
nalać
do
pucharków,
posypać
parmezanem.
Na brzeg
każdego
naczyn;a
nałożyć
naciętą
truskawkę.
solą,
tu
<(
z
LLI
-
o
~
w
a::
:i:
I-
et
9
-
-----.
z
4
'
ZUPY
-
„-
l
.
5
LEKKIE I ZDROWE OBIADY
GAZPACHO
IGDAŁO
3 szklanki bulionu warzywnego
2
dag zmielonych
migdałów
2
ząbki
czosnku
6
kromek
pszennego chleba tostowego
(czerstwego lub opieczonego w tosterze)
1-2
łyżki śmietany
oliwa
ocet
jabłkowy
25
dag
jasnych winogron
kajzerka
2
łyżki masła
"
sól
pieprz
Z chleba
odciąć skórkę, pokroić
w
kostkę.
Czosnek
obrać, pokroić
w pla-
sterki. Winogrona
umyć. Bułkę pokroić
w
kostkę, rozgrzać masło, usmażyć
złote
grzanki. Bulion
podgrzać.
Do blendera
wrzucić
czosnek, chleb,
zmielone
migdały, wla
ć
po
2
łyżki
oliwy
i octu
jabłkowego,
3-4
łyżki
bulionu,
zmiksować.
Dalej
miksując,
stopniowo
wlewać
resztę
bulionu.
Wym ieszać
ze
i pieprzem.
Zupę odsta
wić
na
1-2
godz. do lodówki.
Zimne
gazpacho
wymieszać, nalać
do
miseczek.
Posypać
winogronami
i grzankami,
skropić
oliwą.
śmietaną,
doprawić solą
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin