Spis odcinków.txt

(4 KB) Pobierz
odc. 1

Joanna Brodzik przedstawia kilka postnych przepisów. Postnych, nie znaczy mało smacznych! - Jestem okropnym łakomczuchem, ale nie jem byle czego, nie lubię się obżerać i wiem, że raz na jaki czas powinnam dać mojemu organizmowi odetchnšć. Polacy wymylili to wieki temu  post. Brzmi poważnie, ale wcale nie jest taki straszny. A to dzięki ledziowi. Bo ledzie, to co, co Brodziki lubiš najbardziej  mówi aktorka.

W menu: led w okruchach z piernika, przemyski żur ze ledziem, sałatka ziemniaczana ze ledziem i led w buraczkach.

odc. 2

Joanna Brodzik wištecznie, czyli przepisy na wielkanocne potrawy. Trudno wyobrazić sobie więta Wielkiej Nocy bez polanej lukrem baby. Jest nie tylko pyszna, ale także zdobi stół, przy którym zasiada rodzina. Babka puchowa zaparzana to  można powiedzieć  arystokratka wród tego rodzaju ciast. W menu programu także przepis na jajka faszerowane ze szczypiorkiem. To prosta formuła, która pozwoli urozmaicić kanon na twardo, na miękko. Dla tradycjonalistów schab po szlachecku, czyli receptura sprawdzona przez pokolenia smakoszy z kraju nad Wisłš.

odc. 3

Polska kuchnia słynie z pysznego chleba. Okazuje się, że jest on składnikiem wielu smakowitych potraw i występuje na naszych stołach nie tylko w formie kromki. Joanna Brodzik przedstawia kilka dań z chlebem w roli głównej.

odc. 4

1 maja to więto Pracy, ale również rocznica wstšpienia Polski do Unii Europejskiej. Dlatego w odcinku przepisy eksportowe, takie, którymi możemy się pochwalić za granicš. Joanna Brodzik proponuje: barszcz ratunkowy, kurczak pieczony po polsku, a na deser szarloteczki u cioteczki.

odc. 5

W menu odcinka: kaczka po polsku, pyzy na parze, gołšbki z włoskiej kapusty, modra kapusta, szpajza cytrynowa - deser ze lšska.

odc. 6

Joanna Brodzik dzieli się recepturami na tradycyjny polski obiad. Rolę głównš grać w nim będzie kotlet schabowy w czterech odsłonach, w towarzystwie ziemniaków pieczonych w soli, przedwojennych ogórków i kompotu z suszonych owoców.


odc. 7

Tematem przewodnim odcinka jest ser. Joanna Brodzik dzieli się swoimi kulinarnymi tajemnicami, m.in. na to, jak samodzielnie przygotować polskš wersję francuskiego sera-mierdziucha. W menu: ser smażony z kminkiem, pierogi ruskie i na deser sernik domek Baby Jagi

odc. 8

Czym podjšć goci? Joanna Brodzik proponuje roladę wołowš i galaretę z nóżek wieprzowych, a na deser przekładaniec biszkoptowo-bezowy z dżemem porzeczkowym.

odc. 9

Sezon na truskawki w pełni, dlatego Joanna Brodzik proponuje trzy przepisy z tymi pysznymi owocami w roli głównej. Czy może być co lepszego niż beza z truskawkami i pistacjami, knedle z truskawkami lub - dla wielbicieli oryginalnych zestawień - sałatka z młodym szpinakiem, kindziukiem i truskawkami?

odc. 10

Sezon na warzywa w pełni. Warto zadbać o to, by pojawiły się na naszym stole. Sš zdrowe, wieże i czekalimy na nie przez długie miesišce, kiedy jarzyny były dostępne głównie w postaci mrożonek. Joanna Brodzik proponuje chłodnik na botwince, zielonš sałatkę z młodego bobu i na deser jabłka pieczone prosto z pieca!

odc. 11

Czym byłaby kuchnia polska, gdyby nie kwane smaki? Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez kiszonych ogórków czy kapusty. To tak charakterystyczny element nad Wisłš, jak pizza czy makaron we Włoszech. Joanna Brodzik proponuje idealny zestaw dla wielbicieli wyrazistych smaków: kwanicę, czyli kapuniak po góralsku, zrazy zawijane i diabełki winiowe na deser.

odc. 12

Kuchnia polska słynie z wybornie przyrzšdzonych mięs, a szczególnie dziczyzny. Nie zawsze można jš zdobyć, dlatego Joanna Brodzik na naszych oczach pokaże magicznš sztuczkę, w której za pomocš marynaty zmieni kurczaka w... apetycznego zajšca. W programie przepisy na dania mięsne: warkocze z polędwiczek wieprzowych, indycza pier faszerowana suszonymi liwkami, tatar, który za łeb trzyma i sos ziemniaczany do mięs.

odc. 13

Czy można sobie wyobrazić polskš kuchnię bez kaszy? Polacy sš jej znawcami i smakoszami. Manna, gryczana, jaglana, pęczak, kuskus... Można wymieniać długo. Joanna Brodzik proponuje wieże spojrzenie na kasze. Dzi wystšpiš nie jako zamiennik ryżu czy ziemniaków, ale jako danie główne.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin