proces pielegnowania pacjenta z ch ukl pokarmowego.pdf

(125 KB) Pobierz
OPIEKA PIELĘGNIARSKA
NAD OSOBAMI Z CHOROBAMI
UKŁADU POKARMOWEGO
Dorota Talarska, Magdalena Strugała
9
Cele rozdziału
Po zapoznaniu się z treścią rozdziału uczący się powinien umieć:
zaplanować opiekę nad osobami ze schorzeniami układu
pokarmowego,
podjąć odpowiednie interwencje w celu rozwiązania występujących
problemów pielęgnacyjnych i zapobieżenia potencjalnym,
przeprowadzić edukację dotyczącą stylu
życia,
badań diagnostycznych
oraz postępowania w okresie zaostrzeń choroby w obrębie przewodu
pokarmowego.
Słowa kluczowe
zapalenie
żołądka
i jelit, choroba wrzodowa
żołądka
i jelit, zapalenie trzust-
ki, zapalenie pęcherzyka
żółciowego
i wątroby, gastroskopia, kolonoskopia,
USG jamy brzusznej, tomografia komputerowa
147
9.1.
Pielęgnowanie chorych z zapaleniem i chorobą
wrzodową żołądka i dwunastnicy
Obraz kliniczny
Zapalenie żołądka
Zapalenie błony
śluzowej żołądka
jest konsekwencją zaburzenia równo-
wagi między czynnikami agresywnymi a mechanizmami zapewniającymi
ochronę i integralność błony
śluzowej żołądka.
Podział zapaleń na ostre
i przewlekłe oparty jest głównie na nasileniu objawów klinicznych i długo-
ści
ich występowania.
Do najczęstszych czynników wywołujących
ostre zapalenie
żołądka
za-
licza się: spożycie alkoholu, leki, np. kwas acetylosalicylowy, niesteroidowe
leki przeciwzapalne (NLPZ), czynniki infekcyjne (bakterie – zwłaszcza
He-
licobacter pylori,
grzyby i wirusy), zatrucia pokarmowe (paciorkowce, gron-
kowce,
Proteus, Escherichia coli),
zaburzenia neurogenne i endokrynne,
kwasicę oddechową i metaboliczną, oparzenia, napromieniowanie, stres.
Zapalenie może mieć przebieg od
łagodnego,
z tendencją do szybkiego
przemijania, do zapalenia krwotocznego i nadżerkowego. Objawy zależą od
nasilenia choroby. Zazwyczaj są to: bóle i ucisk w dołku podsercowym, wy-
mioty, przy współwystępującym zapaleniu jelit – biegunka prowadząca do
odwodnienia. W ostrym krwotocznym zapaleniu
żołądka
może dojść do za-
paści z powodu znacznej utraty krwi. Postępowanie terapeutyczne zależy od
nasilenia objawów.
Najczęstszą przyczyną
przewlekłego zapalenia
żołądka
są: infekcja
Heli-
cobacter pylori,
mechanizmy autoimmunologiczne oraz drażniące działanie
leków i
żółci.
Wyróżnia się dwa systemy klasyfikacji przewlekłego zapale-
nia
żołądka:
klasyfikację ABC – opartą na kryteriach etiologicznych i histo-
logicznych, oraz klasyfikację z Sydney. Objawy choroby są niecharaktery-
styczne, np. uczucie pełności i bóle w nadbrzuszu, wzdęcia, utrata
łaknienia.
Wtórnie mogą się dołączyć: nadpobudliwość, zaburzenia snu, niedokrwi-
stość. Dolegliwości często nasilają się po spożyciu tłustych, pikantnych po-
traw oraz w wyniku przemęczenia i zdenerwowania. Leczenie ukierunkowa-
ne jest na czynnik przyczynowy oraz zależy od nasilenia wydzielania kwasu
żołądkowego.
Wrzód żołądka i dwunastnicy
Wrzód trawienny to ograniczony ubytek błony
śluzowej
sięgający poza blasz-
kę mięśniową z naciekiem zapalnym i martwicą. Może mieć charakter ostry
lub nawracający. Powstaje tylko w tych odcinkach przewodu pokarmowego,
w których dochodzi do kontaktu z kwasem solnym i z pepsyną – najczęściej
w
żołądku
i dwunastnicy. Czynnikiem etiologicznym u 90–95% pacjentów
z wrzodem dwunastnicy i 70–80% z wrzodem
żołądka
jest
Helicobacter py-
lori.
Pozostałymi czynnikami są: sytuacje stresowe (oparzenie, uraz wielo-
narządowy, uraz czaszkowo-mózgowy, zatrucie egzo- i endogenne, utrata
148
bliskiej osoby), leki, zwłaszcza niesteroidowe leki przeciwzapalne, palenie
tytoniu, alkohol, czynnik genetyczny w chorobie wrzodowej dwunastnicy
oraz osoby z grupą krwi 0, obecność innych chorób (np. marskość wątroby,
przewlekła niewydolność nerek, choroby płuc). Do objawów wrzodu trawien-
nego zalicza się przede wszystkim ból umiejscowiony w zależności od lokali-
zacji zmian. We wrzodzie
żołądka
występuje najczęściej w nadbrzuszu, w doł-
ku podsercowym, do 1–2 godzin po posiłku. Towarzyszą mu zgaga i odbijania.
We wrzodzie dwunastnicy pojawiają się bóle głodowe: w nocy, w dużych od-
stępach między posiłkami –
łagodnieją
po spożyciu posiłku i ponownie nasila-
ją się po upływie 2–3 godzin. Zlokalizowane są zazwyczaj na prawo od pępka.
Dodatkowo mogą się pojawić utrata apetytu oraz nieregularne wypróżnienia.
Wrzód trawienny może przebiegać także bezobjawowo lub w postaci nasi-
lonych dolegliwości występujących podczas powikłań, takich jak: perforacja,
krwawienie, zwężenie odźwiernika i penetracja wrzodu.
Leczenie wrzodu
żołądka
i dwunastnicy ma na celu zniesienie dolegli-
wości bólowych, gojenie się owrzodzenia oraz zapobieganie nawrotom i po-
wikłaniom. Najczęściej jest to leczenie eradykacyjne, połączone ze stosowa-
niem leków neutralizujących kwas
żołądkowy,
leków osłonowych, zmianą
diety i eliminacją używek.
Problemy pielęgnacyjne chorych i interwencje pielęgniarskie
Zapalenie żołądka
Problem pielęgnacyjny:
uczucie pobolewania w nadbrzuszu spowodowane
procesem zapalnym błony
śluzowej żołądka.
Cel opieki:
zmniejszenie dolegliwości bólowych,
eliminowanie czynnika drażniącego błonę
śluzową żołądka.
Działania pielęgniarskie:
ustalenie czynnika wywołującego dolegliwości bólowe,
zapoznanie pacjenta ze sposobem odżywiania, uwzględniającym nasile-
nie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (patrz:
Wskazówki
edukacyjne dla pacjentów ze schorzeniami układu pokarmowego),
podawanie choremu leków zgodnie ze zleceniem lekarskim (w zależno-
ści
od etiologii stanu zapalnego: przy zakażeniu
Helicobacter pylori
lub
inną bakterią – antybiotyki, przy nadkwaśności – leki zobojętniające lub
hamujące wydzielanie kwasu
żołądkowego),
odstawienie leków (na zlecenie lekarza), używek oraz pokarmów działa-
jących drażniąco na błonę
śluzową żołądka,
przygotowanie pacjenta do gastroskopii oraz pobranie materiału do in-
nych badań diagnostycznych (na zlecenie lekarza).
Problem pielęgnacyjny:
możliwość odwodnienia z powodu utrzymujących
się wymiotów (w zapaleniu ostrym; w przewlekłym, przebiegającym z nad-
kwaśnością – przy powtarzających się błędach dietetycznych).
149
Cel opieki:
zapobieganie zaburzeniom wodno-elektrolitowym,
zapewnienie pacjentowi warunków do utrzymania higieny osobistej.
Działania pielęgniarskie:
zapewnienie czystej miski nerkowatej i ligniny przy
łóżku
pacjenta,
ułożenie chorego w pozycji siedzącej lub na boku z uniesioną głową,
umożliwienie pacjentowi częstego płukania jamy ustnej, zwłaszcza każ-
dorazowo po wymiotach,
zaznaczanie w karcie obserwacji czasu wystąpienia wymiotów (na czczo,
po posiłkach) oraz ich częstości, a także rodzaju treści wymiocin,
obserwowanie chorego w kierunku odwodnienia (suchość błon
śluzo-
wych, zapadanie się gałek ocznych, obniżone napięcie skóry),
odnotowywanie ilości wypijanych i przetaczanych płynów; doustnie po-
daje się w małych ilościach płyny obojętne: przegotowaną lub niegazo-
waną wodę mineralną, gorzką czarną herbatę, przy dobrej tolerancji sła-
be napary z ziół, np. rumianek, miętę, dziurawiec,
kontrola elektrolitów w surowicy krwi (na zlecenie lekarza),
nawadnianie dożylne zgodnie ze zleceniem lekarskim; przede wszystkim sto-
suje się płyny izotoniczne lub hipertoniczne roztwory NaCl z 10–20% glukozą
i KCl (łatwo dochodzi do hipochloremii, hiponatremii i hipokaliemii),
podawanie leków przeciwwymiotnych przy intensywnych wymiotach (na
zlecenie lekarza),
w miarę poprawy ogólnego stanu pacjenta i motoryki przewodu pokar-
mowego poszerzenie diety.
Problem pielęgnacyjny:
uczucie pełności po posiłkach z powodu wzdęć.
Cel opieki:
unormowanie perystaltyki jelit.
Działania pielęgniarskie:
zwrócenie pacjentowi uwagi na dokładne
żucie
pokarmu, spokojne spoży-
wanie posiłku i nieprowadzenie w jego trakcie entuzjastycznych rozmów,
odnotowywanie częstości wypróżnień oraz konsystencji stolca,
eliminowanie w diecie pokarmów tłustych, wzdymających, zapierających,
z nadmierną ilością błonnika, cukrów prostych, używek (patrz:
Wskazówki
edukacyjne dla pacjentów ze schorzeniami układu pokarmowego),
stosowanie ziół poprawiających motorykę jelit (mięta, dziurawiec).
Problem pielęgnacyjny:
utrata apetytu z powodu nudności oraz odbijania
(nadkwaśność).
Cel opieki:
poprawa
łaknienia,
ustąpienie objawów dyspeptycznych.
Działania pielęgniarskie:
stosowanie diety uwzględniającej pokarmy niedrażniące i zobojętniają-
ce kwas
żołądkowy
(patrz:
Wskazówki edukacyjne dla pacjentów ze scho-
rzeniami układu pokarmowego),
150
zachęcanie pacjenta do wypijania płynów między posiłkami, a ograni-
czenia ich podczas jedzenia,
- w przypadku niedokrwistości w zapaleniu typu A uzupełnienie pozajelito-
wo witaminy B
12
,
- umożliwienie choremu płukania jamy ustnej
środkami
neutralizującymi
przykre zapachy, np. z dodatkiem mięty, wody utlenionej.
Wrzód żołądka i dwunastnicy
Problem pielęgnacyjny:
ból brzucha spowodowany podrażnieniem niszy
wrzodowej przez kwas
żołądkowy.
Cel opieki:
zmniejszenie dolegliwości bólowych,
zobojętnienie kwasu
żołądkowego.
Działania pielęgniarskie:
podanie choremu leków hamujących wytwarzanie kwasu solnego oraz
zobojętniających kwas
żołądkowy;
w przypadku zakażenia
Helicobacter
pylori
terapia antybiotykowa (na zlecenie lekarza),
przygotowanie pacjenta do badania endoskopowego – gastroskopii (na
zlecenie lekarza),
wyjaśnienie choremu konieczności unikania: leków, używek oraz po-
karmów zwiększających wydzielanie kwasu
żołądkowego,
nadmiernego
wysiłku
zycznego oraz rozładowywania silnych napięć emocjonalnych
(patrz:
Wskazówki edukacyjne dla pacjentów ze schorzeniami układu po-
karmowego).
Problem pielęgnacyjny:
niechęć do zmiany sposobu odżywiania z powodu
przyzwyczajeń oraz nieznajomości szkodliwego oddziaływania niewłaściwej
diety.
Cel opieki:
przekonanie o konieczności przestrzegania diety,
utrzymanie prawidłowej masy ciała,
zapobieganie objawom dyspeptycznym.
Działania pielęgniarskie:
wyjaśnienie pacjentowi wpływu rodzaju oraz czasu spożywania pokar-
mów i używek na występowanie dolegliwości ze strony przewodu pokar-
mowego,
zapoznanie chorego z odmiennością diety w zależności od okresu cho-
roby (patrz:
Wskazówki edukacyjne dla pacjentów ze schorzeniami układu
pokarmowego),
nauczenie pacjenta obliczania wskaźnika masy ciała BMI oraz zasad do-
boru pokarmów w celu utrzymania prawidłowej masy ciała,
ukazanie choremu konsekwencji dla organizmu wynikających z niewła-
ściwego
doboru pożywienia i nieregularnego spożywania posiłków (zbyt
niska masa ciała, nadwaga, nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia),
konstruowanie przykładowych jadłospisów z pacjentem i jego rodziną.
151
Zgłoś jeśli naruszono regulamin