Wielka księga wołowiny.pdf

(61997 KB) Pobierz
WOŁOWINY
Wydanie elektroniczne
WOŁOWINY
Wydanie elektroniczne 2015
ISBN 978-83-940267-4-5
TYTUŁEM WSTĘPU
Na Państwa ręce przekazuję egzemplarz
Wielkiej Księgi Wołowiny
wydanie elektroniczne
– pierwszego w Polsce kompleksowego
opracowania dotyczącego wyśmienitego mięsa, jakim niewątpliwie
jest wołowina.
Mięso to przez wieki gościło na polskich stołach pod różnymi
postaciami i na stałe wpisało się w historię naszej sztuki kulinarnej.
W latach 90. jednak, głównie z powodu słabej jakości surowca
dostępnego na rynku, a także z powodu związanych z nim wielu
stereotypów, znacznie straciło na popularności.
Obecnie wołowina ponownie zyskuje zwolenników i coraz częściej
pojawia się nie tylko w menu najlepszych restauracji, ale stanowi
również istotny element codziennej diety Polaków.
Dziś dobre wrażenie i inspiracje kulinarne związane z tym świetnym
mięsem najczęściej przywozimy z zagranicznych podróży. Nie
wiemy, że rodzimy przemysł mięsny produkuje doskonałej jakości
wołowinę porównywalną z argentyńską czy amerykańską – jak
choćby właśnie tę z certyfikatem Quality Meat Program, który
gwarantuje wysoką, powtarzalną jakość oraz niezapomniane
doznania smakowe.
Oddaję w Państwa ręce tę książkę, aby zainteresować, zaintrygować,
zainspirować do przygody z wołowiną
QMP.
Mam nadzieję, że dzięki tej publikacji wysokiej jakości wołowina
znów będzie świętować swoje złote czasy. I powróci przekonanie,
że dobra wołowina, jaką niewątpliwie jest
QMP,
stanowi gwarancję
kulinarnego sukcesu!
Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
3
WIELKA KSIĘGA WOŁOWINY
SPIS TREŚCI
WSTĘP
SYSTEM
QMP
QUALITY MEAT PROGRAM
K. Lendzion
Standardy systemu
QMP
– bydło
Standardy systemu
QMP
– pasze
Standardy systemu
QMP
– transport
Standardy systemu
QMP
– mięso
Opis wyróżników jakościowych mięsa wołowego w systemie
QMP
3
7
8
9
10
11
13
SKŁAD CHEMICZNY I WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA WOŁOWEGO
– M. Moczkowska
MAPA ELEMENTÓW MIĘSA WOŁOWEGO
QMP
K. Lendzion, M. Markuszewski
ROZBIÓR ELEMENTÓW Z PÓŁTUSZY WOŁOWEJ
K. Lendzion, G. Uścińska, M. Markuszewski
Antrykot
Rozbratel
Rostbef
Polędwica
Karkówka
Zrazowa górna
Zrazowa dolna
Skrzydło
Ligawa
Krzyżowa
Krzyżowa oko
Krzyżowa okrywa (tafelspitz)
Krzyżowa ogonek
Krzyżowa oko
Krzyżowa ogonek
Krzyżowa okrywa (tafelspitz)
Łopatka
Łopatka mięsień podgrzebieniowy
Łopatka mięsień nadgrzebieniowy
Łopatka mięsień trójgłowy
Szponder (żeberka)
Mostek z kością
Łata
Goleń (pręga)
Udziec kula z kością i nadprężem
4
15
18
21
22
24
26
28
30
32
34
36
38
40
41
41
41
42
42
43
44
46
48
50
52
54
56
58
60
Zgłoś jeśli naruszono regulamin