Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura. red. nauk. Waldemar Żarski.pdf

(4320 KB) Pobierz
Kuchnia i stół w komunikacji społecznej
Tekst, dyskurs, kultura
Kuchnia i stół w komunikacji społecznej
Tekst, dyskurs, kultura
redakcja naukowa
Waldemar Żarski przy współpracy Tomasza Piaseckiego
Wrocław 2016
REDAKCJA NAUKOWA
prof. dr hab. Waldemar Żarski przy współpracy dr. Tomasza Piaseckiego
RECENZJA NAUKOWA
prof. dr hab. Anna Piotrowicz, prof. dr hab. Bogdan Walczak
REDAKCJA I KOREKTA
Anna Dymek
PROJEKT OKŁADKI
Ewa Kutkowska
DTP
Ewa Kutkowska, Bartosz Harlender
Publikacja dofinansowana ze środków Wydziału Filologicznego
i Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu Wrocławskiego
© Copyright by Waldemar Żarski, Tomasz Piasecki & Oficyna Wydawnicza ATUT
ISBN 978-83-7977-212-4
Oficyna Wydawnicza ATUT – Wrocławskie Wydawnictwo Oświatowe
ul. Tadeusza Kościuszki 51a, 50-011 Wrocław, tel. +48 71 342 20 56...58
http://www.atut.ig.pl, e-mail: oficyna@atut.ig.pl
4
Spis treści
SŁOWO WSTĘPNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
JĘZYK I KOMUNIKACJA
11
ELŻBIETA BIARDZKA
Narzędzia badawcze francuskiej analizy dyskursu
na przykładzie
zdrowej żywności
w dyskursie medialnym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
ADAM DOMBROWSKI
Przepisy kulinarne św. Hildegardy z Bingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23
EWA FICEK
Medialne wcielenia (transformacje?) porady kulinarnej – kilka wybranych 
zagadnień . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35
KATARZYNA JACHIMOWSKA
Przepis kulinarny w perspektywie nadawcy z dysfunkcją słuchu – 
tekstowe aktualizacje wzorca gatunkowego. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43
EWA GARSTKA
„W czasach, gdy cierpi i wali się w gruzy całe społeczeństwo, prosperuje tylko jedno
przedsiębiorstwo: obsługa żołądka”. Zmiany społeczno-kulturowe
dostrzegalne dzięki analizie wstępów wybranych polskich książek
kucharskich od połowy XIX do początku XXI wieku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .55
MONIKA KACZOR
Semiwegetarianizm czy
be active
i be
fit motivation?
Dieta – propozycja
rekonstrukcji znaczeń (na podstawie programu TVN Meteo Active). . . . . . . . . . . . . . . . . .65
JAN KAMIENIECKI
„Kto miłuje tłuste potrawy a wino, ten nie zbogacieje...”
Wykorzystanie motywów kulinarnych w staropolskim dyskursie religijnym . . . . . . . . . . .77
PIOTR KŁADOCZNY
Co dziś w jedzeniu jest niezdrowe i jak o tym mówimy?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93
WIOLETTA KOCHMAŃSKA, MARIA KRAUZ
Wokół biesiadnego stołu – nazwy potraw w menu biesiadnym.
Biesiada i stół w języku i kulturze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .103
ELIZA KOWAL
„To, że ileś tam osób powiedziało, że nie może się wegetarianką nazywać,
to nie znaczy, że rzeczywiście nie może” – tendencje w konstruowaniu
i negocjowaniu tożsamości przez wegetarian i wegan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .115
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin