Swojskie specjały powiatu bydgoskiego.pdf

(8114 KB) Pobierz
Swojskie specjały
powiatu bydgoskiego
Bydgoszcz 2015
Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy
85-066 Bydgoszcz, ul. Konarskiego 1–3
tel. 52 58 35 422, fax 52 58 35 452
info@powiat.bydgoski.pl
www.powiat.bydgoski.pl
www.bip.powiat.bydgoski.pl
Przepisy:
Gospodyń z powiatu bydgoskiego
Zdjęcia:
Autorzy przepisów
Wydawca:
Agencja Promocyjno-Wydawnicza „UNIGRAF”
85-039 Bydgoszcz, ul. Hetmańska 38
tel. 52 321 37 18, fax 52 552 97 63
info@unigraf.bydgoszcz.pl
www.unigraf.bydgoszcz.pl
Projekt i skład:
Szymon Karwacki
ISBN: 83-60823-78-2
Operacja pn. Wydanie książki kucharskiej
„Swojskie Specjały Powiatu Bydgoskiego”
mająca na celu rozwijanie
turystyki i rekreacji na obszarze objętym LSR, poprzez wydanie książki kucharskiej pt. „Swojskie Specjały Powiatu
Bydgoskiego” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 ,,Leader”, działania 413 ,,Wdraża-
nie lokalnych strategii rozwoju” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Publikacja jest wspołfinansowana z budżetu Powiatu Bydgoskiego w ramach operacji pn. Wydanie książki kuchar-
skiej
„Swojskie Specjały Powiatu Bydgoskiego”
O
ddajemy w Państwa ręce ilustrowaną publikację „Swojskie specjały powiatu bydgoskie-
go”, która jest zbiorem najciekawszych receptur regionalnych potraw serwowanych
przez gospodynie – mieszkanki powiatu bydgoskiego.
W książce umieszczono przepisy potraw, które od pokoleń są wykorzystywane przez miesz-
kańców naszego regionu, ceniących sobie dobrą, tradycyjną kuchnię, jak również tych wciąż
poszukujących tradycyjnych kulinarnych rozwiązań.
Tradycje kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego powiatu bydgoskiego. Przepi-
sy regionalnych potraw przekazywane z pokolenia na pokolenie, pozwalają na kultywowanie
tradycji kulinarnych regionu i zachowanie najcenniejszych smaków mijających dekad.
Mając świadomość, że dziedzictwo kulinarne odgrywa w obecnych czasach ważną rolę
w promocji regionu, gdyż oferuje regionalną żywność, która swoim smakiem i unikalno-
ścią przyciąga smakoszy z wielu zakątków świata, zapraszam na niezwykłą ucztę dla oczu
i podniebienia z nadzieją, iż niniejsza publikacja będzie nie tylko inspiracją do odkrywania
smaków naszych przodków, ale także przyczyni się do zachowania i upowszechniania dzie-
dzictwa kulinarnego powiatu bydgoskiego.
Starosta Bydgoski
Swojskie specjały
powiatu bydgoskiego
T
radycje kulinarne powiatu bydgoskiego cenione są i kultywowane
przez jego mieszkańców. Pasje i zacięcie kulinarne gospodyń, zwłasz-
cza tych zamieszkujących obszary wiejskie, wspierane są przez wszyst-
kie samorządy w regionie. Bogactwo i poezja smaków prezentowana jest
na jarmarkach, festynach i impresjach kulinarnych, organizowanych
w powiecie z myślą o upowszechnieniu i utrwaleniu cennego dziedzictwa
kulinarnego. Najciekawsze potrawy wywodzące się z tradycji regionu na-
gradzane są w tematycznych konkursach ogłaszanych przez różnego ro-
dzaju instytucje.
Wśród tego typu imprez organizowanych w powiecie, które swoim zasię-
giem obejmują nie tylko region bydgoski i na stałe wpisały się do kalenda-
rza imprez kulinarnych w powiecie, warto wymienić kilka największych.
Jarmark Kujawsko–Pomorski
C
ykliczna impreza organizowana we wrześniu każdego roku przez Le-
śny Park Kultury i Wypoczynku w podbydgoskim Myślęcinku promu-
jąca tradycję i dziedzictwo kulinarne regionu. W jarmarku każdego roku
uczestniczą mieszkańcy powiatu bydgoskiego oraz Koła Gospodyń Wiej-
skich prezentujące dorobek kulinarny powiatu. Jarmark jest okazją do de-
gustacji regionalnych smakołyków, przygotowywanych według tradycyj-
nej metody, m.in. miodów i nalewek. Posiadacze certyfikatów na lokalne
produkty, Koła Gospodyń Wiejskich, a także twórcy ludowi mają możliwość
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin