Moja ulubiona ***sałatka wielowarzywna z jabłkami***: 1 kg jabłek, 1 kg papryki, 1 kg białej kapusty, 1 kg ogórków, 1 kg marchewki, 1 kg cebuli. zalewa: 1 szkl. cukru, 2 szkl. oleju, 2 szkl. octu, kilka zšbków przeciniętego przez praskę czosnku, ostra sproszkowana papryka i sól do smaku. Warzywa umyć, oczycić, rozdrobnić (kapustę poszatkować, jabłka i marchew zetrzec na grubych oczkach tarki, papykę pokroić w kostkę, ogórki pokroić w plastry, a cebulę w piórka). Warzywa zalać zalewš ugotowanš z w/w składników, wkładać do słoiczków, zamykać i pasteryzować ok. 10 minut. Z podanych składników wyszło mi 12 słoików ok. 500ml (takich po pulpetach kupnych) pysznej sałatki.
tatanka.com