Cięcie drzew i krzewów owocowych.pdf

(5056 KB) Pobierz
Cięcie drzew i krzewów owocowych
dr Rafał Rozwarski
Prawidłowo
uformowana korona drzewa poprzez
cięcie
powinna:
posiadać silną konstrukcję, zapewniać
maksymalny
dostęp światła
do jej
wnętrza
oraz
sprzyjać
zachowaniu
równowagi
między
wzrostem a owocowaniem, a w wyniku
tego
wydawać
corocznie
duże
plony owoców najlepszej
jakości.
Wpływ cięcia na regularność owocowania
i jakość owoców
Głównym
celem
cięcia
drzew starszych
jest utrzymanie
regularnego owocowania i dobrej
jakości
owoców.
Zbyt obfity plon w jednym roku
- to nie tylko owoce
słabej
jakości,
lecz
także początek
owocowania przemiennego.
Owocowanie przemienne, jest wynikiem tworzenia
się pąków
kwiatowych latem, w czasie, gdy
rozwijają się
na nich owoce.
Owoce
wydzielają
hormony,
które
hamują
proces
formowania
się pąków
kwiatowych.
Należy pamiętać, że:
Jeśli cięcie
jest zbyt silne i
wiąże się
z widocznym okaleczeniem
drzewa, to
może być przyczyną
infekcji .
Silne
cięcie
wykonane przed
zimą
lub na jej
początku
osłabia
wytrzymałość mrozową
drzew
powodując, że są
one
podatne na
zmarznięcie
w temperaturze
poniżej
-20°C.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin