Produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego.pdf

(15130 KB) Pobierz
PRODUKTY
WPISANE NA
LISTĘ PRODUKTÓW
TRADYCYJNYCH
Z WOJEWÓDZTWA
ŚWIĘTOKRZYSKIEGO
KLAWISZ CTRL + KLIKNIĘCIE W NAZWĘ PRODUKTU ZAPROWADZI DO JEGO OPISU
PRODUKTY MLECZNE
JĘDRZEJOWSKI TWAROŻEK ŚMIETANKOWY
MIĘSO ŚWIEŻE I PRODUKTY MIĘSNE
DZIONIE RAKOWSKIE
SALCESON KUROZWĘCKI
KIEŁBASA SWOJSKA WĄCHOCKA HYCOWANA
SALCESON OZORKOWY WIEJSKI
CHMIELNICKA GĘŚ PIECZONA
KIEŁBASA BIAŁA PARZONA Z WĄCHOCKA
POLĘDWICA TRADYCYJNA Z WĄCHOCKA
SZYNKA SZNUROWANA WĄCHOCKA
KIEŁBASA ŁOSIEŃSKA
POLĘDWICZKI ŚWIĄTECZNE PROKOPA
SALCESON CWANIAK Z ŁOSIENIA
KIEŁBASA SWOJSKA Z KUNOWA
KIEŁBASA RADOSZYCKA
FASOLA KORCZYŃSKA
KASZA JAGLANA GIERCZYCKA
KONFITURY Z JARZĘBINY
SER JABŁECZNY
WIŚNIA SOKOWA NADWIŚLANKA
TRUSKAWKA BUSKA FAWORYTKA
CZERKIESKA MĄKA ORKISZOWA
TRUSKAWKA BIELIŃSKA
SUSZ OWOCOWY DĘBNIACKI
JABŁKA SANDOMIERSKIE
INNE PRODUKTY
FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ
PRODUKTY RYBOŁÓWSTWA
KARP MAŁYSZYŃSKI
KARP Z RUDY MALENIECKIEJ
KARP Z OKSY
RYTWIAŃSKI KARP
KARP Z WÓJCZY
ORZECHY, NASIONA, ZBOŻA, WARZYWA I OWOCE
WYROBY PIEKARNICZE I CUKIERNICZE
MIODY
CHLEB WIEJSKI KONECKI
PIERNIK Z ŻYTNIEJ MĄKI
CHLEB BODZENTYŃSKI
PLACEK SPOD KAMIENIA
WÓLECKA CHAŁKA PLECIONA
GRYSKA Z BLIŻYNA
CHLEB IWAŃSKI
KRÓWKA OPATOWSKA
SZCZODROKI
ŚWIĘTOKRZYSKI MIÓD SPADZIOWY
FAŁKOWSKI MIÓD WIELOKWIATOWY
OLEJE I TŁUSZCZE
PIŃCZOWSKI OLEJ Z LNICY
SANDOMIERSKI OLEJ RZEPAKOWY
MASŁO JĘDRZEJOWSKIE
GOTOWE DANIA I POTRAWY
ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA
KUGIEL Z CZERMNA
PRAZOKI
FITKA KAZIMIERSKA
SŁUPIAŃSKI SIEKANIEC DWORSKI
RAKOWSKI ZIEMNIAK PIECZONY
NAPOJE
KWAS BURAKOWY PO WZDOLSKU
SOK Z CZARNEJ JAGODY Z LIPOWSKICH
LASÓW
KAMCIA – MOSKORZEWSKA NALEWKA
MIĘTOWA
OPATKOWICKIE WINO CHLEBOWE
ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 6 września 2006 r. w kategorii gotowe dania i
potrawy.
Według dr Jana Dekowskiego zalewajka po raz pierwszy
pojawiła się w Łodzi w drugiej połowie XIX w., gdzie mówiono o niej:
O
zalewajko, potraw królowo kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo.
Była to
potrawa chłopska, ze względu na swą prostotę i sytość. Z czasem zaczęła
być też popularna w kieleckim i na Kujawach. W Jędrzejowskim i
Pińczowskim nazywano ją też
(…) „lurę” z dzikiego zielska zaprawioną
mlekiem.
Na przełomie XIX i XX wieku zawędrowała zalewajka z
kieleckiego do Zagłębia Dąbrowskiego przez migrujących robotników,
szukających pracy i mieszkania w górniczym okręgu. Potrawa ta była:
prosta w przygotowaniu, tania, a jak jeszcze dodało się kiełbasy albo
boczku, to dobrze zaspokajała apetyt.
Żur przygotowywano w domach we
własnym zakresie. W świętokrzyskim jest wciąż zupą bardzo popularną,
a przepis na jej przygotowanie przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Przepis:
Składniki:
75dag ziemniaków, butelka żuru 0,5l, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 20dag kiełbasy wędzonej lub białej
albo boczku wędzonego (wkładka), śmietana, liść laurowy, ziele angielskie (3-4) ziarenka, sól i pieprz do
smaku, słonina do kraszenia (ok. 5dag), 2-3 kapelusze grzybów suszonych (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Do garnka z gotującą wodą wkładamy
ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i (ewentualnie)
namoczone wcześniej grzyby. Żur dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami śmietany, dodajemy posiekany czosnek.
Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę (żur, śmietana i
czosnek). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Okraszoną zarumienioną słoninką zalewajkę
świętokrzyską serwujemy w głębokich talerzach. Z chlebem lub bez. Smacznego!
PRODUCENT/WNIOSKODAWCA:
Magdalena Stępień
Os. Na stoku 67/4
25-408 Kielce
tel. 603 353 585
FASOLA KORCZYŃSKA
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu
20 kwietnia 2007 r. w kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce .
Najpopularniejszą odmianą fasoli w okolicach Nowego Korczyna był i jest Piękny Jaś karłowy
biczykowy. Tę odmianę fasoli w okolicach nowego Korczyna na
szeroką skalę zaczęto uprawiać w latach 70-tych XX w. Warunki
uprawy tej odmiany były tak dobre i uzyskiwano tu tak dorodne
okazy fasoli, że odmianę pochodząca z tego regionu zaczęto
nazywać „fasolą korczyńską”. Nazwa pochodzi od nazwy gminy -
Nowy Korczyn. Uprawy fasoli rozprzestrzeniły się na obszarze, na
którym można było uzyskać jej odpowiednią jakość i pożądane
parametry. Obszar ten obejmuje obecnie pięć gmin. Fasola jest
rośliną ciepłolubną i bardzo wymagającą w stosunku do
temperatury. W tej części Ponidzia, występuje mikroklimat
charakteryzujący się dłuższym niż na okolicznych obszarach
okresem wegetacji, wyższymi średnimi temperaturami, szczególnie
w miesiącach wiosennych. Warunki te sprzyjają uprawie fasoli Jaś.
Mało jest obszarów w Polsce, gdzie urośnie i wyda plon. W początkach lat osiemdziesiątych blisko 50% areału
uprawy fasoli całego województwa znajdowało się w gminie Nowy Korczyn. Z tego około 80 % powierzchni
zasiewów zajmowała fasola biczykowa – Piękny Jaś, pozostałą część stanowiły odmiany średnionasienne,
także o nasionach kolorowych.
Trudno jest ustalić skąd został pozyskany pierwszy materiał siewny. Wiadomo, że obecnie nie
prowadzi się hodowli zachowawczej tej fasoli, z tego względu nasion nie można nabyć w sklepach
rozprowadzających materiał siewny.
PRODUCENT/WNIOSKODAWCA:
Wiesław Trela
Stowarzyszenie Producentów Fasoli w Nowym Korczynie
ul. Krakowska 1
28-136 Nowy Korczyn
tel. 41 3771 399, 601 575 652
KASZA JAGLANA GIERCZYCKA
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 20 kwietnia 2007 r. w kategorii orzechy, nasiona,
zboża, warzywa i owoce.
W utworzonym 1918 roku w Puławach PJGW powstał
między innymi oddział zbóż a jedną z ważnych pozycji zajęło
proso. W 1921 r. Stefan Jacobson (wieloletni współpracownik
Janiszów) utworzył Sandomierską Hodowlę Roślin z siedzibą w
Krukowie, a następnie – wspólnie z Augustem Łempickim -
rozszerzyli zakres prac hodowlanych na majątek Gierczycki.
Głównym zadaniem tej firmy była hodowla buraków cukrowych,
ale hodowano tam także inne gatunki roślin uprawnych. Między
innymi w oparciu o materiały hodowlane z Puław prowadzono
uprawę prosa. W 1944 roku, Gierczyce znalazły się w rejonie
przyczółka sandomierskiego i większość materiałów hodowlanych
zostało zniszczonych podczas ciężkich walk wojennych. Niektóre
materiały roślin rozmnażane były w sąsiedniej Łukawce. Materiały
te udało się zebrać i ukryć Państwu Klabińskim w Ostrowcu Św. W
miejsce zniszczonych Gierczyc utworzono stację hodowli roślin Jasice.
Uratowane materiały hodowlane prosa i innych gatunków roślin ulokowano w tutejszej stacji. W
1955 roku wydany został dekret o nasiennictwie, na mocy którego powstał krajowy rejestr odmian roślin
uprawnych. W związku z tym zgłoszono do tego rejestru kilka odmian roślin m.in. kupkówkę, koniczynę białą
i proso. Ponieważ jak wspomniano wyżej, materiały hodowlane pochodziły z Gierczyc – odmianie tej nadano
nazwę
gierczyckie.
Z biegiem czasu, po wielu zmianach organizacyjnych, materiały prosa gierczyckiego
znalazły się w Śmiłowie, dlatego do dziś prowadzona jest w tej stacji hodowla zachowawcza prosa
gierczyckiego.
Ziarno
prosa gierczyckiego
stosuje się przede wszystkim do wytwarzania kaszy jaglanej z racji
niepowtarzalnych walorów dietetycznych i smakowych, która ma duże zastosowanie w żywieniu. Kasza
jaglana jest obecnie u nas niemal zapomniana. Szkoda, bo jest to kasza bardzo wartościowa pod względem
odżywczym, a ponadto jest bardzo smaczna. Można ją jadać ugotowaną na sypko np. z mlekiem, może służyć
jako dodatek do zup, różnych mięs, sosów. Można ją również zapiekać z różnymi owocami i podawać jako
deser. Wykorzystywana jest również jako farsz do pierogów, gołąbków.
PRODUCENT/WNIOSKODAWCA:
Teresa Kmiecicka
„Jaglana Gierczycka”
Lisów 50
27-532 Wojciechowice
tel. 15 861 43 43
Zgłoś jeśli naruszono regulamin