Sernik na zimno.doc

(19 KB) Pobierz

SERNKI NA ZIMNO

 

 

0.5 kg sera twarogowego, 250 ml śmietanki kremowej, 15 dkg masła lub margaryny, 25 dkg cukru pudru, 10 dkg czekolady twardej, 25 ml rumu, 3 żółtka gotowane, 10 dkg rodzynków, 5 dkg orzechów włoskich bez łupin, olejek pomarańczowy

 

Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Masło utrzeć z cukrem i przetartymi przez sito żółtkami, połączyć ze zmielonym serem, startą czekoladą, opłukanymi rodzynkami, orzechami, olejkiem, rumem oraz ubitą śmietanką z cukrem. Przełożyć do wypłukanej zimną wodą formy, wyrównać powierzchnię i pozostawić w chłodziarce na kilka godzin. Następnie wyjąć z formy na półmisek i udekorować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin