EKLERY
CIASTO: 1,5 szkl.mąki,
0,5 szkl.topionego masła,
4-6 jaj,
1 szkl. mleka.
KREM: może być karpatkowy
Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż zrobi się jednolita masa. Następnie zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku, wyrabiając ciasto aż będzie się trzymać łyżki. Gotowe ciasto wyciskać na wysmarowana tłuszczem blachę w postaci pasków za pomocą tutki /można obciąć róg woreczka foliowego/. Piec 20-30 min. Piekarnik powinien być mocno nagrzany. po ulywie ok.10 min trzeba uchylić drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nagromadzoną tam parę i obniżyć temp.
Po wystudzeniu eklery przekrawać wzdłuż i nadziewać kremem /wg uznania - ja uwielbiam krem karpatkowy/.
Basik_54