Instrukcja bhp przy obsłudze pieców piekarskich rurowych.pdf
(
332 KB
)
Pobierz
INSTRUKCJA CZYNNOCIOWA PRZY
OBS£UDZE PIECY PIEKARSKICH
RUROWYCH TYPU RK I RRK
Piece piekarskie o budowie ceramicznej ogrzewane rurami „Perkinsa”, z paleniskiem wêglo-
wym, przeznaczone do wypieku chleba ¿ytniego, pszennego oraz wszelkiego rodzaju drobnego
pieczywa.
OBS£UGA
1. Przed rozpaleniem pieca oczyœciæ ruszt paleniska, otworzyæ czêœciowo zasuwê dymn¹, na³o-
¿yæ warstwê suchego drewna.
2. Oczyœciæ co najmniej raz w tygodniu koñcówki rur grzejnych z sadzy i popio³u specjalnymi
przyrz¹dami.
3. Oczyœciæ dok³adnie z osadu co najmniej raz w tygodniu trzony wypiekowe.
4. Rozpaliæ ogieñ, piec rozpalaæ powoli i ostro¿nie, zw³aszcza po przerwanym ruchu pieca,
obserwuj¹c wskazania pirometrów.
5. Podczas dorzucania wêgla do pieca nie wolno uderzaæ narzêdziami w koñcówki rur grzej-
nych.
6. Pozostawiæ w palenisku trochê ¿aru, aby zapobiec zupe³nemu wystudzeniu pieca do dnia
nastêpnego.
7. Chroniæ przed zanieczyszczeniami i osadzaniem siê kamienia kot³owego przewody natry-
skowe, rynny odp³ywowe i p³yty parownikowe.
8. Raz w tygodniu dokonaæ oglêdzin komory paleniskowej i rusztów.
9. Armaturê pieca (zasuwy, zawory dzwonowe) nale¿y codziennie przegl¹daæ i czyœciæ. Drzwi
wsadowe raz w tygodniu naoliwiæ.
10. Czêœci niklowane nacieraæ miêkk¹, nat³uszczon¹ olejem technicznym szmatk¹.
11. Frontow¹ œcianê pieca, wy³o¿on¹ p³ytkami glazurowymi, raz w tygodniu zmywaæ ciep³¹
wod¹.
12. Wysuszenie pieca po remoncie odbywaæ siê winno wg specjalnej instrukcji.
BEZPIECZEÑSTWO PRACY
1. Sprawdziæ przynajmniej raz w miesi¹cu prawid³owoœæ wskazañ pirometrów przez zanurze-
nie czujnika we wrz¹cej wodzie. Pirometr powinien wskazaæ 1000ºC.
2. Temperatura w komorach wypiekowych nigdy nie mo¿e przekraczaæ 300ºC.
3. Nie nak³adaæ zbyt du¿ej warstwy opa³u. Nale¿y go na³o¿yæ tak, by wêgiel znajdowa³ siê co
najmniej 15 cm od dalszego rzêdu koñcówek rur parowych.
4. Wykorzystaæ ka¿d¹ przerwê w ruchu pieca w celu zbadania, czy rury grzejne nie posiadaj¹
wybrzuszeñ, rys b¹dŸ innych uszkodzeñ.
5. Spowodowaæ natychmiastow¹ przerwê i wymianê rur upalonych lub wykazuj¹cych uszko-
dzenia.
6. W przypadku niemo¿noœci dokonania wymiany rur uszkodzonych piec nale¿y ostudziæ po-
ni¿ej temperatury 80ºC, a nastêpnie nawierciæ otwór w koñcówce ogniowej rury celem usu-
niêcia p³ynu i uniemo¿liwienia dalszej eksploatacji.
7. Do oœwietlenia komór wypiekowych mo¿na u¿ywaæ jedynie lamp o obni¿onym napiêciu do 24 V.
8. W jednej komorze mo¿na nawierciæ najwy¿ej otwór na dwie rury.
9. Dopilnowaæ, aby œciana szamotowa dziel¹ca komorê paleniskow¹ od komory wypiekowej
by³a zawsze tej samej gruboœci i aby koñcówki rur grzejnych zachowa³y swoj¹ d³ugoœæ.
15
12
13
14
8
9
16
2
7
11
17
10
18
1
6
5
4
3
Opis budowy
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Fundament pieca
Obudowa ceramiczna pieca
Palenisko
Ruszt paleniska
Rury grzejne
P³yty parowe
Drzwiczki tylne
Kana³ spalinowy
Komora wypiekowa dolna – dopiekowa
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
Komora wypiekowa dolna
Obudowa drzwiczek wsadowych
Drzwi wsadowe komory górnej
P³yty monierowe
Rury grzejne górne
Pirometr
Bojlery
Rury doprowadzaj¹ce wodê
Do³ek przedpiecowy
Plik z chomika:
amok10
Inne pliki z tego folderu:
Instukcja bhp przy wykonywaniu prac administracyjno-biurowych.pdf
(516 KB)
Instukcja bhp przy obsłudze szlifierki dwutarczowej.pdf
(28 KB)
instrukcja obsługi niszczarki do dokumentów.pdf
(518 KB)
Instrukcja bhp zakładu kosmetycznego.pdf
(130 KB)
Instrukcja bhp zakładu fryzjerskiego.pdf
(128 KB)
Inne foldery tego chomika:
01. Maszyny i urządzenia - wymagania ogólne i minimalne
02. Ocena ryzyka zawodowego
03. Szkolenia BHP
04. Instrukcje BHP
05. Bezpieczeństwo pracy - czasopisma
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin