Białe stołowe wytrawne
zaw.alk. 12-14%, temp. 8-12C.
Przekąski, dania zasadnicze, sery, pasztety, drób, ryby, kawior.
Białe stołowe półwytrawne
zaw.alk. 12,5-15%, temp. 8-12C.
Przekąski, dania zasadnicze, sery, cielęcina, białe mięso, ryby na
zimno, wątróbki.
Czerwone stołowe wytrawne
zaw.alk. 12-14%, temp. 16-18C.
Pieczenie, potrawy z drobiu,
kotlety wieprzowe, dziczyzna, baranina, tłuste sery.
Wina deserowe
zaw.alk. 15-18%, temp. białe 12-
14C, czerwone 14-16C.
Herbatniki, ciastka, biszkopty, torty, owoce, desery.
Wina ziołowe
zaw.alk. 16-18%, temp.wytrawne 6-8C, słodkie 12-14C.
Torty, ciasta(wykorzystywane do przyżądzania koktajli i napojów
chłodzących), podawane jako aperitiff.
Wina musujące
zaw.alk. 10,5-12,5%, temp. 6-8C.
Podawane jak wino stołowe białe.
nataly1989