Zasady podawania win.odt

(9 KB) Pobierz

Białe  stołowe  wytrawne

zaw.alk. 12-14%, temp. 8-12C.

Przekąski, dania zasadnicze, sery, pasztety, drób,  ryby, kawior.

Białe  stołowe  półwytrawne

zaw.alk. 12,5-15%, temp. 8-12C.

Przekąski, dania zasadnicze, sery, cielęcina, białe mięso, ryby na

zimno, wątróbki.

Czerwone  stołowe  wytrawne

zaw.alk. 12-14%, temp. 16-18C.

Pieczenie, potrawy z drobiu,

kotlety wieprzowe, dziczyzna, baranina, tłuste sery.

Wina  deserowe

zaw.alk. 15-18%, temp. białe 12-

14C, czerwone 14-16C.

Herbatniki, ciastka, biszkopty, torty, owoce, desery.

Wina  ziołowe

zaw.alk. 16-18%, temp.wytrawne 6-8C, słodkie 12-14C.

Torty, ciasta(wykorzystywane do przyżądzania koktajli i napojów

chłodzących), podawane jako aperitiff.

Wina  musujące

zaw.alk. 10,5-12,5%, temp. 6-8C.

Podawane jak wino stołowe białe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin