ZABAJONE
Żółtka ubić z cukrem na parze z odrobiną wanilii i wina marsala. Włoskie wino można zastąpić białym winem musującym lub koniakiem, rumem, likierem w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać.
SERNIK Z ROSĄ
( ciasto od Basi Mańko)
Porcja na dużą blachę
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
zapach
Wszystkie składniki zagnieść.
Masa serowa
3 kostki sera
3 całe jajka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
Ser zemleć , dodać jajka budyń z torebki , cukier i cukier waniliowy , olej i sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszać dodać mleko i rozkręcić. Masę wlać na ciasto i piec ok.45 min ,białka z cukrem ubić na sztywną pianę i wyłożyć na gorącym serniku i ponownie wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia piany.
Gorący sernik wynieść na chwilę na zimno.
ANANASOWIEC
Biszkopt z 6 jaj
Masa
1 puszka ananasów
7 łyżeczek cukru
1 kostka margaryny
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 galaretki cytrynowe
Z puszki odlać sok i uzupełnić wodą do 1 litra i zagotować. W gorące wlać budynie rozrobione w pół szklanki wody. Odstawić z ognia, włożyć margarynę i wsypać galaretki szybko mieszając wszystkie składniki. Można dodać rozdrobnione ananasy i przełożyć 2 razy biszkopt.
WAFLE KOKOSOWE
Paczka wafli
1 słoik dżemu śliwkowego
1 duża paczka biszkoptów
1 masło
2 paczki wiórek kokosowych
1 szkl.mleka
1 szkl.cukru
Masa kokosowa
Mleko, cukier i wiórki gotować przez 5 minut. Ostudzić masę i utrzeć z masłem.
Przekładamy w następujący sposób: wafle-dżem-wafle-masa kokosowa-biszkopty-masa kokosowa-wafle-dżem-wafle.
CYTRYNOWIEC
Biszkopt z 5 jaj.
˝ l śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fix
3 opakowania .herbatników
polewa czekoladowa (może być granulowane kakao lub inna czekoladowa posypka)
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
˝ szkl.wody
2 jaja
1 cytryna
Ugotować budyń w wodzie i z cukrem. Do ugotowanego wsypać galaretkę i rozprowadzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodać zimny budyń i sok z 1 cytryny, a na końcu wymieszać z pianą z białek. Biszkopt dobrze nasączyć wodą z cytryna, wyłożyć masę i wstawić do lodówki by stężało. Ubić śmietanę z pudrem i śmietan fixem, wyłożyć na ciasto, ułożyć na niej nasączone w soku cytrynowym herbatniki i polać polewą lub zrobić z niej tylko kleksy.
CIASTO DZIEŃ KOBIET
35 dkg margaryny Kasi
25 dkg cukru pudru
30 dkg mąki
6 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do piecz.
Kakao
ľ szkl.zmielonych orzechów włoskich
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na jednolita masę dodać mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części, jedna biała, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej zmielone orzechy włoskie. Upiec 3 placki.
Masa wiśniowa
2 galaretki wiśniowe
2 szkl.wody
Słoik wiśni (konfitura)
Galaretki rozpuścić w wodzie, gdy zacznie gęstnieć dodać wiśnie i wymieszać.
Masa śmietankowa
2 śmietany Śnieżka
˝ szkl.zimnego mleka
1 szkl.wody
Galaretkę rozpuścić w wodzie, Śnieżki ubić z mlekiem, do gęstniejącej śmietanki dodawać galaretkę stale ubijając.
Na jasny placek wyłożyć masę wiśniową, przykryć plackiem kakaowym na który wykładamy masę śmietankową i przykryć plackiem orzechowym. Można ciasto polać polewą czekoladową.
PALESTYNA
Ciasto na blachę upiec 1,5 porcji
ľ szkl.mleka
1,5 szkl.cukru
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szkl.mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżka spirytusu
Mleko, cukier i kakao zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać mąkę z sodą, ubite białka, masę kakaową, wymieszać i dodać spirytus. Upiec 2-3 placki.
1 kg twarogu
2 jajka
30 dkg cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
˝ szkl.mleka
Zapach śmietankowy
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać ser i jajka, zagotować i pogotować 10 minut. Mąkę rozprowadzić w mleku i dodać do sera, na końcu zapach. Gorącą masą przekładać placki i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa z żelatyną
˝ kostki margaryny
˝ szkl.cukru
2,5 łyżki żelatyny
Wszystkie składniki rozpuścić i trochę pogotować stale mieszając.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
5 żółtek
3 szkl.mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg mielonego twarogu
2 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
1 puszka brzoskwiń
Piana
5 białek
0,5 szkl.cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i jedną schłodzić. Na ciasto wyłożyć masę serową, ułożyć brzoskwinie, wyłożyć przygotowaną pianę i posypać utartym ciastem. Piec ok.1h.
CYNAMONOWIEC
4 jaja
ľ szkl.oleju
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
5-6 jabłek
15 dkg orzechów włoskich
15 dkg rodzynek
Jaja ubić z cukrem, dodać olej, mąkę z proszkiem, sodę i cynamon. Jabłka pokroić w grubszą kostkę, dodać do ciasta wraz z rodzynkami. Wszystko wymieszać, wylać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok.40min.
ŁABĘDZI PUCH
2 czerstwe zwykłe bułki
3 szkl.mleka
20 dkg wiórek kokosowych
Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka, jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i jedną paczką wiórek, dodać do tego namoczoną bułkę i gotować ok.5min ciągle mieszając. Powstałą masę pozostawić do wystudzenia, rozkręcić masło i dodawać po łyżce wystudzoną masę. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć dwa razy masą, druga warstwa na wierzchu. Paczkę wiórek usmażyć z 2 łyżkami masła i cukru na złoty kolor, po przestudzeniu posmarować wierzch ciasta.
MARIOTT
6 białek
1 szkl.maku
1 szkl.wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i resztę składników, upiec dwa placki, każdy po ok.25-30min.
6 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 paczka biszkoptów
2-3 łyżki spirytusu
Mleko zagotować z cukrem, dodać żółtka rozprowadzone z mąką i częścią mleka i ugotować budyń, który po przestudzeniu dodawać do ukręconego masła i utrzeć na jednolitą masę, na końcu wymieszać z drobno pokrojonymi ananasami. Placki przełożyć masą, w środek warstwa biszkoptów maczanych w soku z ananasów zmieszanym ze spirytusem.
...
iwq13