ciasta.doc

(115 KB) Pobierz

 

 

 

 

ZABAJONE

 

Żółtka ubić z cukrem na parze z odrobiną wanilii i wina marsala. Włoskie wino można zastąpić białym winem musującym lub koniakiem, rumem, likierem w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać.

 

 

SERNIK Z ROSĄ

( ciasto od Basi Mańko)

Porcja na dużą blachę

Ciasto

1 margaryna

3 szklanki mąki

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

zapach

Wszystkie składniki zagnieść.

 

Masa serowa

3 kostki sera

3 całe jajka

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

2 szklanki mleka

3 łyżki oleju

sok z 1 cytryny

 

Ser zemleć , dodać jajka budyń z torebki , cukier i cukier waniliowy , olej i sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszać  dodać mleko i rozkręcić. Masę wlać na ciasto i piec ok.45 min ,białka z cukrem ubić na sztywną pianę i wyłożyć na gorącym serniku i ponownie wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia piany.

Gorący sernik wynieść na chwilę na zimno.

 

 

 

 

 

ANANASOWIEC

 

Biszkopt z 6 jaj

 

Masa

1 puszka ananasów

7 łyżeczek cukru

1 kostka margaryny

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

2 galaretki cytrynowe

 

Z puszki odlać sok i uzupełnić wodą do 1 litra i zagotować. W gorące wlać budynie rozrobione w pół szklanki wody. Odstawić z ognia, włożyć margarynę i wsypać galaretki szybko mieszając wszystkie składniki. Można dodać rozdrobnione ananasy i przełożyć 2 razy biszkopt.

 

 

WAFLE KOKOSOWE

 

Paczka wafli

1 słoik dżemu śliwkowego

1 duża paczka biszkoptów

1 masło

2 paczki wiórek kokosowych

1 szkl.mleka

1 szkl.cukru

 

Masa kokosowa

Mleko, cukier  i wiórki gotować przez 5 minut. Ostudzić masę i utrzeć z masłem.

 

Przekładamy w następujący sposób: wafle-dżem-wafle-masa kokosowa-biszkopty-masa kokosowa-wafle-dżem-wafle.

 

 

 

 

 

 

CYTRYNOWIEC

 

Biszkopt z 5 jaj.

 

˝ l śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietan fix

3 opakowania .herbatników

polewa czekoladowa (może być granulowane kakao lub inna czekoladowa posypka)

 

Masa

2 budynie śmietankowe

1 galaretka cytrynowa

1 szkl.cukru

˝ szkl.wody

1 masło

2 jaja

1 cytryna

 

Ugotować budyń  w wodzie i z cukrem. Do ugotowanego wsypać galaretkę i rozprowadzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodać zimny budyń i sok z 1 cytryny, a na końcu wymieszać z pianą z białek. Biszkopt dobrze nasączyć wodą z cytryna, wyłożyć masę i wstawić do lodówki by stężało. Ubić śmietanę z pudrem i śmietan fixem, wyłożyć na ciasto, ułożyć na niej nasączone w soku cytrynowym herbatniki i polać polewą lub zrobić z niej tylko kleksy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO DZIEŃ KOBIET

Ciasto

35 dkg margaryny Kasi

25 dkg cukru pudru

30 dkg mąki

6 dużych jaj

2 łyżeczki proszku do piecz.

Kakao

ľ szkl.zmielonych orzechów włoskich

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na jednolita masę dodać mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części, jedna biała, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej zmielone orzechy włoskie. Upiec 3 placki.

 

Masa wiśniowa

 

2 galaretki wiśniowe

2 szkl.wody

Słoik wiśni (konfitura)

Galaretki rozpuścić w wodzie, gdy zacznie gęstnieć dodać wiśnie i wymieszać.

 

Masa śmietankowa

 

2 śmietany Śnieżka

˝ szkl.zimnego mleka

1 galaretka cytrynowa

1 szkl.wody

Galaretkę rozpuścić w wodzie, Śnieżki ubić z mlekiem, do gęstniejącej śmietanki dodawać galaretkę stale ubijając.

Na jasny placek wyłożyć masę wiśniową, przykryć plackiem kakaowym na który wykładamy masę śmietankową i przykryć plackiem orzechowym. Można ciasto polać polewą czekoladową.

 

 

 

 

PALESTYNA

 

Ciasto                                                        na blachę upiec 1,5 porcji

ľ szkl.mleka

1,5 szkl.cukru

4 łyżki kakao

4 jajka

1 margaryna

2 szkl.mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżka spirytusu

Mleko, cukier i kakao zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać mąkę z sodą, ubite białka, masę kakaową, wymieszać i dodać spirytus. Upiec 2-3 placki.

Masa

1 kg twarogu

2 jajka

30 dkg cukru

1 margaryna

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

˝ szkl.mleka

Zapach śmietankowy

Margarynę rozpuścić w garnku, dodać ser i jajka, zagotować i pogotować 10 minut. Mąkę rozprowadzić w mleku i dodać do sera, na końcu zapach. Gorącą masą przekładać placki i polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa z żelatyną

˝ kostki margaryny

˝ szkl.cukru

4 łyżki kakao

2,5 łyżki żelatyny

1 szkl.mleka

Wszystkie składniki rozpuścić i trochę pogotować stale mieszając.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

 

Ciasto

5 żółtek

3 łyżki cukru pudru

3 szkl.mąki

1 margaryna

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa

1 kg mielonego twarogu

2 jajka

1 szkl.cukru

1 masło

2 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)

1 puszka brzoskwiń

Zapach śmietankowy

 

Piana

5 białek

0,5 szkl.cukru

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

 

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i jedną schłodzić. Na ciasto wyłożyć masę serową, ułożyć brzoskwinie, wyłożyć przygotowaną pianę i posypać utartym ciastem. Piec ok.1h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CYNAMONOWIEC

 

Ciasto

4 jaja

1 szkl.cukru

ľ szkl.oleju

2 szkl.mąki

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5-6 jabłek

15 dkg orzechów włoskich

15 dkg rodzynek

 

Jaja ubić z cukrem, dodać olej, mąkę z proszkiem, sodę i cynamon. Jabłka pokroić w grubszą kostkę, dodać do ciasta wraz z rodzynkami. Wszystko wymieszać, wylać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok.40min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŁABĘDZI PUCH

 

Biszkopt z 5 jaj.

 

Masa

2 czerstwe zwykłe bułki

3 szkl.mleka

˝ szkl.cukru

20 dkg wiórek kokosowych

1 masło

˝ kostki margaryny

 

Bułki zalać 2 szklankami zimnego mleka, jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i jedną paczką wiórek, dodać do tego namoczoną bułkę i gotować ok.5min ciągle mieszając. Powstałą masę pozostawić do wystudzenia, rozkręcić masło i dodawać po łyżce wystudzoną masę. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć dwa razy masą, druga warstwa na wierzchu. Paczkę wiórek usmażyć z 2 łyżkami masła i cukru na złoty kolor, po przestudzeniu posmarować wierzch ciasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARIOTT

Ciasto

6 białek

1,5 szkl.cukru

1 szkl.maku

1 szkl.wiórek kokosowych

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i resztę składników, upiec dwa placki, każdy po ok.25-30min.

 

Masa

˝ szkl.mleka

6 żółtek

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

˝ szkl.cukru

1 masło

 

1 puszka ananasów

1 paczka biszkoptów

2-3 łyżki spirytusu

 

Mleko zagotować z cukrem, dodać żółtka rozprowadzone z mąką i częścią mleka i ugotować budyń, który po przestudzeniu dodawać do ukręconego masła i utrzeć na jednolitą masę, na końcu wymieszać z drobno pokrojonymi ananasami. Placki przełożyć masą, w środek warstwa biszkoptów maczanych w soku z ananasów zmieszanym ze spirytusem.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin