Tort czekoladowo-makowy.docx

(277 KB) Pobierz

Tort czekoladowo-makowy

Tego potrzebujesz:

Ciasto: 
 

·                      50 dag maku

·                      1/2 l mleka

·                      10 jajek

·                      40 dag cukru

·                      2–3 łyżki tartej bułki

·                      kilka kropli oleju waniliowego

Krem:

·                      2 budynie waniliowe z cukrem

·                      600 ml mleka

·                      25 dag masła

·                      10 dag cukru pudru

·                      1/2 tabliczki czekolady z nadzieniem toffi

·                      5 dag orzechów

·                      tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1. Mak opłucz, zalej mlekiem, zagotuj, gotuj 10 min. 
2. Odcedź na sicie. Przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.
3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
4. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce maku, bułki tartej i aromat waniliowy.
5. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy makowej, ostrożnie wymieszaj.
6. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. 
7. Przelej do niej masę, wyrównaj, piecz mniej więcej godzinę w temp. 180 st. C. 
8. Ostudź, ciasto ostrożnie przekrój na 3 blaty.
9. Budyń ugotuj na mleku, ostudź.
10. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. 
11. Dalejhttp://cdncache1-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png ucierając, dodawaj do niego stopniowo po łyżce budyniu.
12. Odłóż 1/3 masy i połącz ją z rozpuszczoną czekoladą toffi i posiekanymi orzechami. 
13. Resztę kremu wymieszaj z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą deserową.
14. Blaty ciasta przełóż kremem z orzechami. 
15. Wierzch i boki posmaruj ciemnym kremem, schłodź. http://polki.pl/work/privateimages/formats/V5_MT_LIFE/179501.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin