Metody i urządzenia do oczyszczania wody i ścieków z zanieczyszczeń
I. Metody i urządzenia do oczyszczania wody
Dwie trzecie powierzchni Ziemi pokryte jest wodą, z czego tylko 1% stanowi woda słodka nadająca się do celów konsumpcyjnych. Około 99% wody na globie ziemskim, to woda słona tworząca morza i oceany, woda w lodowcach lub para wodna w atmosferze. Polska należy do obszarów z bardzo skromnymi zasobami wodnymi - na 1 mieszkańca przypada w naszym kraju 10 razy mniej wody niż w pozostałych rejonach świata, co stawia nas dopiero na 20 miejscu w Europie. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 2,5 litra wody dziennie do spożycia. Mimo, że woda pitna często jest zanieczyszczona ludzie i tak ją piją, gdyż jest niezbędna dla naszego organizmu i pełni w nim różne funkcje. Należą do nich m.in:
- rozpuszczanie pokarmu oraz jego transport, - wchłanianie pożywienia z jelit i odżywianie komórek, - usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, - regulacja temperatury, - zwilżanie błony śluzowej, stawów, gałki ocznej.
W związku z tym, że woda jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jej braki musimy stale i systematycznie uzupełniać. Całość wody znajdującej się w naszym organizmie wymieniana jest w ciągu 20 dni. Ilość wody potrzebna do uzupełnienia bilansu wodnego zależna jest od wielu czynników, przede wszystkim od wieku, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Surowcem do produkcji wody pitnej jest najczęściej woda powierzchniowa zakwalifikowana do III klasy czystości lub pozaklasowa. Woda taka zawiera zanieczyszczenia - naturalne, pochodzące ze ścieków komunalnych - przemysłowe, pochodzące z nieczyszczonych ścieków przemysłowych- z motoryzacji - z chemizacji rolnictwa- ze składowisk śmieci z opadów atmosferycznych- wypłukiwane z naturalnych złóż skalnych Ogromna część zanieczyszczeń wody (szczególnie ta rozpuszczona w niej) jest tradycyjnymi metodami po prostu nieusuwalna. W celu zapobiegania epidemiom stosuje się skuteczne dawki chloru do dezynfekcji surowca. Jesteśmy zatem zmuszeni wypijać z wodą kranową setki związków chemicznych, których ilość przekracza dzisiaj do 1000 mg na 1 litr wody. Woda przeznaczona do picia musi spełniać pewne wymagania mikrobiologiczne , które ujęte są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia.
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI
Lp.
Wskaźnik jakości wody
Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika w próbce wody pobranej w miejscu czerpania przez konsumentów i/lub podawania wody do sieci
liczba bakterii
objętość próbki [ml]
1
Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne)
0
100
2
Bakterie grupy coli1)
3
Enterokoki (paciorkowce kałowe)
4
Clostridia redukujące siarczyny2) (Clostridium perfringens)
5
Ogólna liczba bakterii w 37° C po 24h
20
6
Ogólna liczba bakterii w 22° C po 72h
1) Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.
2) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.
Ustawa Ministra Ochrony Środowiska mówi wyraźnie, że tylko rzeki I klasy czystości mogą być źródłem wód dla zakładów wodociągowych celem przerabiania ich na wody pitne. Tylko z takiego surowca da się zrobić czystą, zdrową i bezpieczną wodę do picia. Problem polega na tym , że takich wód powierzchniowych już w Polsce praktycznie nie ma. Z powodu ich braku oraz braku wód II klasy czystości wodę pobiera się najczęściej z rzek III klasy czystości oraz z rzek pozaklasowych. Ją następnie uzdatnia się w zakładach wodociągowych.
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002 roku w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia wyróżnia się trzy kategorie jakości wody, w zależności od wartości granicznych wskaźników jakości wody, które z uwagi na ich zanieczyszczenie muszą być poddane procesom uzdatniania w celu uzyskania wody przeznaczonej do spożycia:
Ø Kategoria A-1 –woda wymagająca prostego uzdatniania fizycznego, szczególności filtracji (polega na usuwaniu z oczyszczonej cieczy cząstek o średnicy > 0,1 mikrometra ) oraz dezynfekcji ( niszczenie mikroorganizmów obecnych w wodzie i zabezpieczanie dobrej jakości sanitarnej wody w sieci wodociągowej).
Ø Kategoria A-2-woda wymagająca typowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania wstępnego( to wymiana elektronów miedzy substancją utleniającą a redukcyjna, stosowana jest na przykład w celu usuwania związków barwnych oraz powodujących smak i zapach oraz jako wspomaganie flokulacji) koagulacji (,usuwanie z wody rozproszonych w niej cząstek przez ich połączenia) flokulacji( kłaczkowanie - jest to zjawisko łączenia się mniejszych cząstek w większe, co jest związane przede wszystkim z procesem koagulacji ) , filtracji, dezynfekcji (chlorowania końcowego).
Ø Kategoria A-3 - wymagająca wysokosprawnego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania koagulacji, flokulacji, filtracji, adsorpcji na węglu aktywnym( służy głównie do usuwania rozpuszczonych związków organicznych ), dezynfekcji (ozonowania, chlorowania końcowego).
Wymagania jakim powinny odpowiadać kategorie jakości wody A1-A3 określa załącznik nr 1 do Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002 roku w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia.
Częstotliwość pobierania próbek wody jest uzależniona od kategorii jej jakości oraz liczby osób korzystających z wodociągu i może ulec zwiększeniu w szczególnych przypadkach. Minimalna roczną częstotliwość pobierania próbek dla każdego wskaźnika jej jakości określa załącznik nr 2 do Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002 roku w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia
PROCESY OCZYSZCZANIA WODY:
NAPOWIETRZANIE- (aeracja) -technologicznie jest to wprowadzenie tlenu do wody z jednoczesnym usunięciem rozpuszczonych w niej innych gazów. Aeracja odbywa się przez:
a) wtłaczanie powietrza lub tlenu do wody,
b) rozbryzgi wody na strugi i krople w celu zapewnienia dużej powierzchni wymiany,
c) przez jednoczesne stosowanie a) i b).
Poprzez napowietrzanie usuwa się z wody gazy rozpuszczone (CO2, H2S, CH4 i inne powodujące smak i zapach) i lotne związki organiczne oraz zwiększa zawartość tlenu, a przez usunięcie CO2 zwiększa odczyn pH wody. Wprowadzenie do wody tlenu rozpuszczonego stwarza warunki do hydrolizy i utleniania związków żelaza i manganu oraz zapobiega powstawaniu środowiska redukcyjnego pogarszającego smak i zapach wody. Urządzenia, w których realizowane jest napowietrzanie wody, nazywane są aeratorami. Konstrukcja aeratorów powinna zapewnić możliwie największą powierzchnię kontaktu powietrza z wodą. Aeratory dzieli się na
-ciśnieniowe-stosowane do napowietrzania wody o zasadowości > 5 val/m3
- otwarte -zalecane do odkwaszanie wody o zasadowości <5 val/m3
Aeratory do napowietrzania ciśnieniowego są to zbiorniki ciśnieniowe, w których odkwaszana woda kontaktuje się z zassanym powietrzem. Najczęściej do tego celu stosuje się ciśnieniowe mieszacze powietrza z wodą (zapewniają dokładne wymieszanie wody z powietrzem poprzez np: wewnętrzne kaskady) oraz ciśnieniowe zbiorniki napowietrzania ( doprowadzona woda jest rozbryzgiwana przez dysze, a powietrze znajduje się pod ciśnieniem) . Do mieszaczy musi być doprowadzone sprężone powietrze, którego ilość zależy od stężenia żelaza dwuwartościowego w oczyszczanej wodzie. Niezbędna ilość powietrza w stosunku do objętości uzdatnianej wody ( w warunkach normalnych) powinna wynosić:
2% -jeżeli stężenie żelaza (Fe2+) jest ≤ 5 g Fe/m3
3% - jeżeli stężenie żelaza (Fe2+) wynosi 5-8 g Fe/m3
5% - jeżeli stężenie żelaza (Fe2+) jest większe niż 8 g Fe/m3
Ciśnienie powietrza powinno być o 0,1 MPa większe od ciśnienia wody. Ciśnienie robocze w mieszaczach wynosi do 0,6 MPa, prędkość przepływu wody powinna wynosić 0,05-0,06 m/s, a zalecony czas kontaktu wody z powietrzem wewnątrz aeratora jest równy 30-180 s. Napowietrzanie ciśnieniowe zapewnia dobry efekt natleniania wody, natomiast mały stopień odkwaszania. Stąd sposób ten stosuje się dla wód o dużej zasadowości ( >5 val/m3), a przy mniejszej zasadowości po napowietrzaniu ciśnieniowym konieczne jest wiązanie pozostałego agresywnego CO2.
Urządzenia do napowietrzania otwartego zapewniają kontakt wody z powietrzem, w wyniku rozbryzgiwania wody w atmosferze powietrza lub przez wprowadzenie powietrza sprężonego do zbiorników o swobodnym zwierciadle wody. Najstarszym typem urządzenia do napowietrzania otwartego są koryta z otworami z których woda wypływając w postaci cienkich strug kontaktuje się z powietrzem. Uzyskiwany efekt odkwaszania nie przekracza 30 %, stopień natlenienia zaś jest duży około 80 % nasycenia wody tlenem. Znacznie większą skuteczność napowietrzania zapewniają dysze zdeżeniowe gdzie skuteczność napowietrzania zależy od ciśnienia wody w rurociągach, w którym zamontowane są dysze. Sprawność odkwaszania wynosi 60-80%, jeżeli woda jest natleniona w około 95%. Proces ten jest bardzo skuteczny, usuwa substancje lotne, szczególnie amonowe, wadą jednak jest wysoka energochłonność.
KOAGULACJA- większość występujących w wodzie cząstek zawiesinowych ma ujemny ładunek elektryczny. Koagulacja przebiega w ten sposób, iż do wody zawierającej ujemnie naładowane cząstki koloidalne dodaje się substancję chemiczną zwaną koagulantem, która zawiera koloidy o dodatnim ładunku elektrycznym . W praktyce koagulacja zachodzi w dwóch fazach: w pierwszej, występującej bezpośrednio po dodaniu koagulanta, a trwającej sekundy, przebiegają reakcje chemiczne i fizyczne prowadzące do destabilizacji cząstek koloidalnych (d= 10-7-10-5) ; podczas drugiej fazy (trwającej znacznie dłużej ), zwanej flokulacją, w wyniku transportu i zderzeń cząstek zdestabilizowanych powstają kłaczki, które mogą być skutecznie usuwane z wody w procesach sedymentacji i filtracji. W ten sposób następuje neutralizacja ładunków elektrycznych cząstek koloidalnych, przez co zlikwidowane zostaje zjawisko wzajemnego ich odpychanie się. Najczęściej stosowanymi koagulantami są siarczan glinu (Al2(SO4)3 i siarczan żelaza (Fe2(SO4)3. W wyniku koagulacji usuwane są z wody cząstki trudno opadające oraz te które decydują o mętności oraz o intensywności jej barwy. Wśród koloidów powodujących mętność dominują koloidy hydrofobowe(cząstki zawiesin nieorganicznych i bezwodne tlenki metali) zaś wśród decydujących o intensywności barwy -koloidy hydrofilne (cząstki organiczne zawieszone, żywe i martwe mikroorganizmy oraz uwodnione tlenki metali). oraz częściej z wód zanieczyszczonych poza koloidami pochodzenia naturalnego z wody mogą być usuwane koloidy obce (np: skrobia, białka, celuloza, barwnik organiczne) trafiające do wód ze ściekami. Właściwie przebiegająca koagulacja zapewnia nie tylko duży stopień usuwania koloidów i zawiesin trudno opadających, ale również zasocjowanych z nimi innych zanieczyszczeń, w tym także mikrozanieczyszczeń. Tak więc efektem skutecznej koagulacji jest zmniejszenie mętności, intensywności barwy, wskaźników zanieczyszczenia organicznego oraz zawartości wielu mikrozanieczyszczeń głównie występujących w postaci form trudno rozpuszczalnych, koagulacja to proces w którym usunięte zostaje około 90-98% zawiesiny.
SEDYMENTACJA- jest jednym z podstawowych procesów wykorzystywanych w oczyszczaniu wody do usuwania z niej cząstek o gęstości większej od gęstości wody, a więc cząstek opadających. Opadanie cząstek w wodzie jest zjawiskiem złożonym i zależy m.in. od ich stężenia, ciężaru właściwego cząstek, kształtu, gęstości i temperatury oraz prędkości i kierunku przepływu wody. Bardzo małe cząstki mineralne, o średnicy ziarna poniżej 0,015 mm, pozostają w zawieszeniu nawet przy niewielkiej prędkości płynięcia wody (około 0,1 cm/s), natomiast cząstki o średnicy 1mm sedymentują dopiero przy prędkościach mniejszych od 8cm/s. W zależności od charakteru i ilości zawiesin wyróżnia się:
· opadanie cząstek ziarnistych
· opadanie cząstek kłaczkowatych.
Ze względu na warunki hydrauliczne wyróżnić można:
· opadanie swobodne
· opadanie skupione.
Swobodne opadanie zachodzi przy małej liczbie cząstek. Wówczas każda cząstka opada oddzielnie, nie oddziałując na cząstki sąsiadujące i nie zamieniając właściwości fizycznych. takie opadanie zachodzi najczęściej w przypadku zawiesin ziarnistych. Przy znacznym zagęszczeniu cząstek, występuje opadanie skupione, podczas którego cząstki nawzajem oddziałują na siebie i przez wzajemne zderzanie tworzą aglomeraty.
Główną rolę w procesie sedymentacji odgrywają osadniki, są to urządzenia, w których zachodzi proces usuwania zawiesin z oczyszczanej wody. Służą więc one do zatrzymywania zawiesin łatwo opadających naturalnych lub wytworzonych w procesie koagulacji lub chemicznego strącania związków trudno rozpuszczalnych. Ich miejsce w układzie urządzeń zależy od jakości oczyszczanej wody, a więc rodzaju i kolejności procesów jednostkowych oczyszczania wody. W razie konieczności usunięcia zawiesin łatwo opadających z wody przed ich dalszym oczyszczaniem osadniki znajdują się na początku układu urządzeń. Jeżeli natomiast w układzie technologicznym uzdatniania wody stosuje się koagulację, to miejsce osadników jest po urządzeniach, w których zachodzą procesy prowadzące do powstania zawiesin sedymentujących. Woda z osadników kierowana jest zwykle na filtry zapewniające dalsze usuwanie zawiesin. Miarą skuteczności działania osadników jest zawartość zawiesin w wodzie po sedymentacji. Sprawność sedymentacji, określa się jako: M0/M*100% (gdzie M0- masa zawiesin zatrzymanych w osadniku; M-masa zawiesin w wodzie przed sedymentacją), zależy od rodzaju cząstek sedymentujących oraz czasu sedymentacji. Jeżeli proces ten przebiega prawidłowo to jego skuteczność wynosi od 90-98%. Osadniki, z uwagi na kierunek przepływu wody, można podzielić na osadniki o przepływie: poziomym, pionowym, i poziomo-pionowym. Ponadto, do oczyszczania wody stosowane mogą być osadniki odśrodkowe i wielostrumieniowe. Specjalną odmianą osadników o przepływie pionowym są osadniki kontaktowe w których wykorzystuje się efekt przyspieszenia koagulacji poprzez kontakt koagulowanych zanieczyszczeń i stosowanego koagulanta.
FILTRACJA - jest procesem zapewniającym usuwanie z oczyszczanej cieczy cząstek o średnicy > 0,1 µm. Proces ten realizowany jest w urządzeniach nazywanych filtrami. Najczęściej stosowanymi materiałami filtracyjnymi są: piasek kwarcowy i węgiel antracytowy. Ponadto stosowane są materiały spiekane, jak np: materiały kruszcowe - grant oraz tworzywa sztuczne o gęstości mniejsze od gęstości wody. Materiały filtracyjne spełniają swoje zadanie wówczas gdy, charakteryzują się właściwym uziarnieniem, porowatością, gęstością, wytrzymałością mechaniczną oraz składem chemicznym. (Kowal, Świderska-Bróż 1999) Ze względu na warunki pracy oraz rodzaj złóż filtracyjnych, filtry można podzielić na :
- powolne i pospieszne,
-grawitacyjne-budowane są najczęściej jako zbiorniki żelbetonowe o przekroju prostokątnym, i ciśnieniowe wykonywane jako zamknięte zbiorniki stalowe,
-otwarte i zamknięte.
Ze względu na powszechne stosowanie filtrów powolnych i pospiesznych w oczyszczaniu wody dokładniej zajmiemy się tylko mini. Filtry powolne nazywane są również filtrami biologicznymi, ponieważ podczas filtracji przez złoże filtracyjne zachodzą zarówno procesy fizyczne jak i biologiczne. Wynikiem tych zjawisk jest duży stopień usuwania cząstek stałych oraz rozkład biochemiczny zanieczyszczeń. Cechą filtrów powolnych jest mała prędkość filtracji wody, która najczęściej wynosi ok. 0,1 m/h, a wyjątkowo przy skutecznym wstępnym oczyszczaniu wody może być większa od 0,3 m/h. W miarę pogarszania się jakości wód powierzchniowych sama wstępna sedymentacja nie jest procesem wystarczającym do zapewnienia właściwej jakości wody kierowanej na filtry powolne. Dlatego w wielu zakładach wodę po sedymentacji, a przed filtracją powolną, oczyszczano dodatkowo w procesie filtracji pospiesznej. Wykluczone jest natomiast dawkowanie do wody przed filtrami powolnymi chemikaliów, co mogłoby prowadzić do zanieczyszczenia mikroorganizmów tworzących błonę biologiczną. Skuteczność usuwania wirusów i bakterii w wyniku filtracji powolnej przez złoże piaskowe wynosi od 74% (bakterie typu coli) -98%.(bakteriofagi) Wadą filtrów powolnych jest ich duża powierzchnia zwiększająca koszty inwestycyjne.
...
bhp.KarolKa