Młoda kapusta zasmażana
Składniki na około 4 porcje:
· 1 młoda kapusta
· 50g boczku pokrojonego z kostkę
· 1 cebula
· 2 łyżki oleju
· 2 łyżki margaryny
· 2 łyżki kopiate mąki
· trochę koperku
· trochę natki pietruszki
· sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.
2. Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
4. Gdy kapusta będzie miękka,odlać pozostałą wodę, ale jej nie wylewać!
5. Przygotować zasmażkę. Roztopić margarynę, dodać mąkę i podsmażyć lekko ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z pod kapusty, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
6. Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Najlepiej podawać na ciepło (chodź to kwestia smaku ;)).
80 g cebuli, przekrojonej na połówki10 g oleju300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę500 g młodej kapusty, pokrojonej w paski200 g wody100 g kwaśnej śmietany 12%0,5 łyżeczki soli2 szczypty pieprzu50 g czerwonej soczewicy, o krótkim czasie gotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
2. Dodać olej, poddusić 2 min/Varoma/obr. 1.
3. Dodać ziemniaki, poddusić 2 min/Varoma/ /obr. łyżeczka .
4.
5. Dodać kapustę, wodę, śmietanę, sól i pieprz, gotować 10 min/100°C/ /obr. łyżeczka .
6. Dodać soczewicę, dalej gotować 10 min/100°C/ /obr. łyżeczka .
7. Podawać doprawione solą i piprzem.
krystynka161