Młoda kapusta.doc

(266 KB) Pobierz

 

Młoda kapusta zasmażana

 

 

 

 



Składniki na około 4 porcje:

·      1 młoda kapusta

·      50g boczku pokrojonego z kostkę

·      1 cebula

·      2 łyżki oleju

·      2 łyżki margaryny

·      2 łyżki kopiate mąki

·      trochę koperku

·      trochę natki pietruszki

·      sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

1.    Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować.

2.    Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.

3.    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć razem z boczkiem na oleju. Dodać kapustę. Podlać wodą (ja daję tak ponad 2 szklanki), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.

4.    Gdy kapusta będzie miękka,odlać pozostałą wodę, ale jej nie wylewać!

5.    Przygotować zasmażkę. Roztopić margarynę, dodać mąkę i podsmażyć lekko ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Dodać wodę z pod kapusty, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

6.    Zasmażkę dodać do kapusty, ciągle mieszając. Dodać koperek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

7.    Najlepiej podawać na ciepło (chodź to kwestia smaku ;)).

 

Młoda kapusta z ziemniakami

Składniki

80 g cebuli, przekrojonej na połówki
10 g oleju
300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
500 g młodej kapusty, pokrojonej w paski
200 g wody
100 g kwaśnej śmietany 12%
0,5 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
50 g czerwonej soczewicy, o krótkim czasie gotowania

Akcesoria

Przygotowanie

1.    Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.

2.    Dodać olej, poddusić 2 min/Varoma/obr. 1.

3.   

Dodać ziemniaki, poddusić 2 min/Varoma/  /obr. łyżeczka .

4.     



5.    Dodać kapustę, wodę, śmietanę, sól i pieprz, gotować 10 min/100°C/  /obr. łyżeczka .



6.    Dodać soczewicę, dalej gotować 10 min/100°C/  /obr. łyżeczka .

 

7.    Podawać doprawione solą i piprzem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin