Globalne ocieplenie zagraża źródłom żywności na świecie.docx

(6 KB) Pobierz
Globalne ocieplenie zagraża źródłom żywności na świecie - NT w INTERIA.PL.docx

Globalne ocieplenie zagraża źródłom żywności na świecie

 

Rosnące stężenie dwutlenku węgla w atmosferze zagraża źródłom żywności na świecie. Jeżeli nic się nie zmieni, to wkrótce jeszcze więcej osób będzie umierać z powodu niedoborów cynku i żelaza.

Naukowcy z Harvardu ostrzegają, że jeżeli koncentracja dwutlenku węgla w atmosferze

osiągnie poziom prognozowany na 2050 r., w roślinach uprawnych będzie jeszcze mniej

cynku i żelaza. A to z kolei pociągnie za sobą jeszcze więcej ofiar śmiertelnych. Obecnie na świecie aż 2 mld osób cierpią na niedobory cynku i żelaza, co przyczynia się do śmierci

aż 63 mln osób rocznie.Rosnąca koncentracja CO w atmosferze prowadzi do wyraźnego zubożenia roślin

w składniki odżywcze. Naukowcy z Harvardu przebadali 41 odmian zbóż i roślin strączkowych uprawianych metodą

FACE(na otwartych przestrzeniach ze sztucznie dodanym dwutlenkiem węgla) w USA, Japonii i Australii.Przy zwiększeniu poziomu CO2

do 546-586 części na milion doszło do znaczącej redukcji cynku, żelaza i białkw ziarnach zbóż. W przypadku pszenicy było to o ponad 9 proc. mniej niż u roślin uprawianych w normalnych warunkach.

Naukowców zaskoczyło to, że w niektórych odmianach ryżu spadek zawartości cynku

i żelaza był znacznie mniejszy niż w innych. Oznacza to, że możliwe jest wyhodowanie

gatunku ryżu, który będzie miał zwiększoną odporność na skoki CO2  w atmosferze.

Najprawdopodobniej jednak nawet to nie uchroni nas przed dodatkowym nawożeniem

ziemi uprawnej cynkiem i żelazem oraz zwiększonym spożyciem przez ludzi suplementów diety uzupełniających niedobory  mikroelementów.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin