Globalne ocieplenie zagraża źródłom żywności na świecie
Rosnące stężenie dwutlenku węgla w atmosferze zagraża źródłom żywności na świecie. Jeżeli nic się nie zmieni, to wkrótce jeszcze więcej osób będzie umierać z powodu niedoborów cynku i żelaza.
Naukowcy z Harvardu ostrzegają, że jeżeli koncentracja dwutlenku węgla w atmosferze
osiągnie poziom prognozowany na 2050 r., w roślinach uprawnych będzie jeszcze mniej
cynku i żelaza. A to z kolei pociągnie za sobą jeszcze więcej ofiar śmiertelnych. Obecnie na świecie aż 2 mld osób cierpią na niedobory cynku i żelaza, co przyczynia się do śmierci
aż 63 mln osób rocznie.Rosnąca koncentracja CO w atmosferze prowadzi do wyraźnego zubożenia roślin
w składniki odżywcze. Naukowcy z Harvardu przebadali 41 odmian zbóż i roślin strączkowych uprawianych metodą
FACE(na otwartych przestrzeniach ze sztucznie dodanym dwutlenkiem węgla) w USA, Japonii i Australii.Przy zwiększeniu poziomu CO2
do 546-586 części na milion doszło do znaczącej redukcji cynku, żelaza i białka w ziarnach zbóż. W przypadku pszenicy było to o ponad 9 proc. mniej niż u roślin uprawianych w normalnych warunkach.
Naukowców zaskoczyło to, że w niektórych odmianach ryżu spadek zawartości cynku
i żelaza był znacznie mniejszy niż w innych. Oznacza to, że możliwe jest wyhodowanie
gatunku ryżu, który będzie miał zwiększoną odporność na skoki CO2 w atmosferze.
Najprawdopodobniej jednak nawet to nie uchroni nas przed dodatkowym nawożeniem
ziemi uprawnej cynkiem i żelazem oraz zwiększonym spożyciem przez ludzi suplementów diety uzupełniających niedobory mikroelementów.
karonet22