Buraczki na zimę z octem.docx

(106 KB) Pobierz

 



Składniki:

·         6 kg buraków

Na zalewę:

·         0,5 - 1 szklanki cukru

·         2 szklanki octu

·         5 cebul

·         5 ząbków czosnku

·         15 ziaren ziela angielskiego

·         15 ziaren czarnego pieprzu

·         15 listków laurowych

·         2 łyżki soli

·         posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Po przestudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na wiórki (duże lub małe).

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Ocet zagotowujemy z cukrem, solą, przyprawami, cebulą i czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie odcedzamy na sicie (cebulę, czosnek i przyprawy wyrzucamy).

Ostudzoną zalewę wlewamy do startych buraczków, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę. Buraczki nakładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy.

Pasteryzujemy około 20 minut w wodzie lub godzinę w piekarniku (słoiki ustawiamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130 stopni i odmierzamy godzinę od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin