Składniki:
· 6 kg buraków
Na zalewę:
· 0,5 - 1 szklanki cukru
· 2 szklanki octu
· 5 cebul
· 5 ząbków czosnku
· 15 ziaren ziela angielskiego
· 15 ziaren czarnego pieprzu
· 15 listków laurowych
· 2 łyżki soli
· posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Po przestudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na wiórki (duże lub małe).
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Ocet zagotowujemy z cukrem, solą, przyprawami, cebulą i czosnkiem. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie odcedzamy na sicie (cebulę, czosnek i przyprawy wyrzucamy).
Ostudzoną zalewę wlewamy do startych buraczków, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę. Buraczki nakładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy.
Pasteryzujemy około 20 minut w wodzie lub godzinę w piekarniku (słoiki ustawiamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130 stopni i odmierzamy godzinę od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury).
monikowa12