chałka z sezamem.rtf

(1140 KB) Pobierz

chałka z sezamem

 

Autor: anetas197601

z podanej porcji wyszło 12 chałeczek :)

Składniki

500 g mąki pszennej

1 opakowanie suszonych drożdży

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżka oleju

125 ml letniego mleka

250 ml letniej wody

jajko do posmarowania i sezam lub mak do posypania

 

3-4 os.             

> 60 min             

Przygotowanie

 

Mąkę wsypać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem jajka i sezamu). Ciasto dokładnie wyrobić mikserem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i jeszcze raz rękoma zagnieść, uformować z niego wałek (ale niezbyt cienki) i pokroić na ok. 12 kawałków. Każdy kawałek przeciąć wzdłuż na 3 części ale nie dokrawać do końca, zaplatać warkocze a końcówkę podwinąć pod spód. Układać na blaszce, posmarować jajkiem posypać sezamem lub makiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin