chałka z sezamem
Autor: anetas197601
z podanej porcji wyszło 12 chałeczek :)
Składniki
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżka oleju
125 ml letniego mleka
250 ml letniej wody
jajko do posmarowania i sezam lub mak do posypania
3-4 os.
> 60 min
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem jajka i sezamu). Ciasto dokładnie wyrobić mikserem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i jeszcze raz rękoma zagnieść, uformować z niego wałek (ale niezbyt cienki) i pokroić na ok. 12 kawałków. Każdy kawałek przeciąć wzdłuż na 3 części ale nie dokrawać do końca, zaplatać warkocze a końcówkę podwinąć pod spód. Układać na blaszce, posmarować jajkiem posypać sezamem lub makiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut.
Twoje notatki do przepisu
Booguusia