RACZUCHY ŚLIWKOWO JABŁKOWE.rtf

(3046 KB) Pobierz

    Racuszki śliwkowo

        Jabłkowe

 

                  

 

 

 

 

 

 

Składniki

 

 

 

500 g mąki pszennej (u mnie tortowa) szczypta soli    1 łeczka z czubkiem proszku do pieczenia

    2 duże jajka

    ok. 750 ml zimnego mleka

    3 średnie jabłka pokrojone w kostkę

    ok. 400 g śliwek węgierek

    olej do smażenia

    cukier puder + cukier wanilinowy do            posypania 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

 

 

 

Z podanych składników zrobićadkie ciasto konsystencji gęstej śmietany.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, śliwki wypestkować, pokroić na pół i każ połówkę jeszcze na cztery.

 

 

 

Pokrojone owoce wymieszać z ciastem, smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, po czym przekładać na talerze wyłone kawałkami ręcznika papierowego.

 

 

 

Odsączone z nadmiaru tłuszczu racuchy obficie posypać cukrami z obu stron.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin