Racuszki śliwkowo
Jabłkowe
Składniki
500 g mąki pszennej (u mnie tortowa) szczypta soli 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
2 duże jajka
ok. 750 ml zimnego mleka
3 średnie jabłka pokrojone w kostkę
ok. 400 g śliwek węgierek
olej do smażenia
cukier puder + cukier wanilinowy do posypania
Przygotowanie
Z podanych składników zrobić gładkie ciasto konsystencji gęstej śmietany.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, śliwki wypestkować, pokroić na pół i każdą połówkę jeszcze na cztery.
Pokrojone owoce wymieszać z ciastem, smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, po czym przekładać na talerze wyłożone kawałkami ręcznika papierowego.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu racuchy obficie posypać cukrami z obu stron.
psotucha