NALEWKA CYTRYNOWO MIĘTOWA.rtf

(2063 KB) Pobierz

 

 

 

                               NALEWKA CYTRYNOWO MIĘTOWA

 

 

 

Składniki:

 

    cytryna 640 g

    spirytus 500 ml

    cukier 400 g

    woda 500 ml

    mięta 3 łodygi

 

Cytryny trzeba dokładnie umyć.

Owoce obrać bardzo cienko, najlepiej dobrą obieraczką. Trzeba obierać tak, żeby ściąć tylko żół warstwę skórek, bez białej części, która jest gorzka.

 

Wodę zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać skórki i sok z cytryn (przecedzony przez sitko wyłone gazą, bez miąższu i pestek). Przykryć i odstawić na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia.

 

Następnie do płynu dodać spirytus i 3 gałązki mięty (może być suszona), i odstawić na 2 dni.

Po tym czasie przecedzić przez gęstą gazę do dużego słoja lub gąsiorka.

 

Po kilku dniach, kiedy osad osiądzie na dnie, ostrożnie zlać nalewkę znad osadu i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu

Zgłoś jeśli naruszono regulamin