Bruschetta z pomidorami
Składniki:1 długa bułka pokrojona na kromki, a każda kromka na pół (tak by powstało 20 kawałków)2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia4-6 pomidorów pokrojonych na kawałki (ok 3 szklanek)1/3 szklanki listów bazylii, umytych i pokrojonych w wąziutkie paseczki6 ząbków czosnku: 3 zmiażdżone i 3 przekrojone wzdłuż2 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprzPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Ruszt umieścić w górnej części piekarnika. Ułożyć kromki na blaszce. Piec ok. 10 minut na złoty kolor. Obrócić, piec dodatkowe 5 minut.Jednocześnie wymieszać w misce oliwę, pomidory, bazylię, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, posypać solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem każdą grzankę. Położyć na grzance łyżkę przyprawionych pomidorów. Podawać natychmiast.
Babeczki z pianką
Składniki:¾ szklanki gorzkiego kakao 1½ szklanki mąki pszennej1½ szklanki cukru1½ łyżeczki sody do pieczenia¾ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli2 duże jaja, lekko ubite¾ szklanki ciepłej wody½ szklanki tłustego mleka¼ szklanki śmietany⅓ szklanki masła, roztopionego¾ łyżki ekstraktu waniliowego18 papierowych foremek do babeczek1 paczka dużych pianek marshmallowPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni C. Włożyć foremki do babeczek w dołki odpowiedniej blaszki do pieczenia. Wymieszać w dużej misce: kakao, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jaja, ciepłą wodę, śmietanę, masło, wanilię. Wymieszać na gładką masę. Wypełnić foremki do połowy (po ok. 5 dag masy). Piec 15 do 18 minut. Wyjąć, ostudzić. Przełączyć piekarnik na opiekanie. Na każdej babeczce postawić pionowo jedną piankę. Wstawić babeczki do piekarnika (uważać, żeby pianki nie spadły). Opiekać, pilnując, żeby nie za długo. Gdy wierzch pianki się zrumieni, wyjąć babeczki i ostrożnie rozpłaszczyć każdą piankę palcem lub łyżką, aby pokryła całą górę babeczki.
Daktyle w boczku
Składniki:daktyle bez pestekorzeszki pistacjowe suszone morele, pokrojone w paskiplastry boczku, pokrojone na trzy części Przygotowanie:Nagrzać piekarnik do 230° C. Włożyć do każdego daktyla po orzeszku pistacjowym, dodać pasek moreli i owinąć kawałkiem boczku. Umieścić daktyle, łączeniem boczku do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut, odwrócić, i piec jeszcze 2 minuty, aż boczek będzie chrupiący. Osączyć na papierowym ręczniku.
Ptysie cytrynowo-pietruszkowe
Składniki:6 łyżek masła 1 łyżeczka gruboziarnistej soli ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego ¾ szklanki mąki pszennej 5 dużych jajek skórka starta z 1 cytryny 3 małe dymki, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki kędzierzawej Przygotowanie:W 4-litrowym garnku zagotować 1 szklankę wody z masłem, solą i pieprzem, aby masło się roztopiło. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać ok. 2 minut, cały czas energicznie mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia. Dodać 4 jajka, po jednym, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać skórkę cytrynową, dymkę, pietruszkę i wymieszać. Przełożyć ciasto do plastikowej torebki i odciąć róg. Wyciskać małe kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też nakładać ciasto łyżeczką. (Surowe kulki ciasta można zamrozić w plastikowym pojemniku lub torebce i przechowywać do miesiąca). Nagrzać piekarnik do 200° C. Rozkłócić 1 jajko z 1 łyżeczką wody i posmarować wierzch ptysiów. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut.
1
zwykla-polka