Zupy(2).doc

(513 KB) Pobierz
Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

 

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3

Składniki

·         1 litr wody;

·         2 średniej wielkości ziemniaki;

·         3 średniej cebule;

·         1 Kostka rosołowa;

·         3 ząbki czosnku;

·         2 żółtka;

·         śmietanka 18%;

·         pieprz do smaku;

Wyśmienita zupa czosnkowa

Etapy przygotowania

Ziemniaki kroimy i gotujemy w wodzie z kostką rosołową. Smażymy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli nawet trocę posmaży. Wrzucamy cebulę do bulionu z ziemniakami. Po ugotowaniu ziemniaków całość rozdrabniamy blenderem. Osobno w oparciu o schłodzony bulion przytowujemy część z czosnkiem, żółtkiem oraz śmietaną. Całość rozdrabniamy również blenderem i mieszając dodajemy do bulionu. Doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, Smacznego

 

 

Barszcz z białą kiełbasą

Barszcz z białą kiełbasą  Małgorzata Gasek

Czas przygotowania: 45 minut    Ilość porcji: 4

Składniki

·         4 kawałki białej kiełbasy

·         1 duża cebula

·         5 ziaren ziela angielskiego

·         3 listki laurowe

·         1 kostka rosołowa wołowa lub drobiowa

·         1 łyżka majeranku

·         sól

·         pieprz

·         Na 2-2,5 litra barszczu:

·         1 barszcz biały Winiar (w proszku)

·         1 łyżka mąki

·         4 łyżki śmietany 18%

·         4 jaja na twardo

Pyszny barszcz idealny na święta i na codzień

Etapy przygotowania

Kiełbasę zalewamy wodą, tak aby była pokryta. Gdy zacznie się gotować nakłuwamy widelcem aby nie popękała.
Gotujemy przez 15 minut po czym dodajemy cienko pokrojoną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe, kostkę rosołową, majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 15 minut.
Kiełbasę wyjmujemy na talerz i całą zupę miksujemy (razem z listkami laurowymi i zielem angielskim). Przelewamy do garnka, wkładamy ponownie kiełbasę i dalej gotujemy.
Następnie zaprawiamy barszcz: barszcz Winiar mieszamy z mąką, śmietaną i szczyptą soli, dodajemy kilka łyżek gorącego barszczu, ponownie mieszamy po czym wlewamy do garnka. Do smaku również można dodać trochę chrzanu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Podajemy z pokrojonym jajem ugotowanym na twardo.

 

 

Zupa serowo-czosnkowa z szynką.

Zupa serowo-czosnkowa z szynką. Groszard

Czas przygotowania: 45 minut  Czas gotowania: 45 minut

Ilość porcji: 5

Składniki

·         4 duże serki topione Hochland (dowolne smaki)

·         włoszczyzna (marchew, pietruszka, por)

·         20 dkg wiejskiej szynki

·         kostka bulionowa lub rosół z kurczaka

·         duży ząbek czosnku

·         papryka ostra w proszku

·         pieprz

·         zioła

·         natka pietruszki

·         szczypiorek

Przepis na rozgrzewającą, sycącą zupę o wyrazistym smaku.

Etapy przygotowania

Pokrojone w drobne paski warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem drobiowym (ok. 2 litry) i gotujemy aż będą miękkie. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę szynkę z odrobiną masła. Serki topione kroimy w kostkę wrzucamy do osobnego naczynia i stopniowo podlewamy gorącym wywarem cały czas energicznie mieszając je trzepaczką aż do powstania jednolitej kremowej masy. Gdy włoszczyzna już zmięknie do garnka z gotującym się bulionem dodajmy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i stopniowo wlewamy masę serową. Dodajemy usmażoną szynkę i całość doprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą do smaku (uwaga, serki i szynka sprawiają, że zupę łatwo przesolić). Całość dekorujemy zieleniną, podajemy z ciemnym pieczywem lub grzankami. Smacznego!
PS: Zupa najlepsza jest kilka godzin po ugotowaniu gdy wszystkie smaki przejdą sobą nawzajem

 

 

zupa krem z brokułów

Czas przygotowania: 60 minut

Czas gotowania: 60 minut

Ilość porcji: 3

Składniki

·         1 brokuł

·         1,5 l bulionu warzywnego

·         1 mała cebulka

·         czosnek, sól, pieprz

·         ziarna słonecznika

zupa krem z brokułów

Etapy przygotowania

Cebulkę podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Wrzucić całość razem z brokułami do bulionu. Poczekać aż brokuły zmiękną. Zblendować. Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.

 

 

Węgierska gulaszowa z łazankami "

" Węgierska gulaszowa z łazankami " Ostra Na Słodko

Czas przygotowania: 10 minut   Czas gotowania: 30 minut

Kaloryczność: 250 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

·         - filet z kurczaka - o,5 kg

·         - węgierska zupa gulaszowa Knorr

·         - makaron łazanki - garśc

·         - papryka słodka - 1 łyżka

·         - mąka - 2 łyżki

·         - margaryna do smażenia/ lub olej - 2 łyżki

Pyszna , sycąca zupa gulaszowa z dodatkiem łązanek

Etapy przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kosteczki.

Paprykę mieszamy z mąką.

W powstałej mieszance obtaczamy mięso.

Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Odstawiamy.

W garnku gotujemy ok. 1 wody
( zależy jaką gęstośc chcemy uzyskac ).

Dodajemy przyprawy
( kostka rosołowa , sól , pieprz )

Zupę węgierską Knorr rozrabiamy w ok. 1 szklance wody i dodajemy do wrzącego wywaru

 

 

Zupa czekoladowa

Zupa czekoladowa  monika czacchowska

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

·         2 kubki mleka ok 500 ml

·         gorzka czekolada

·         2 łyżeczki kakao

·         2 łyżki cukru

·         laska wanili

·         2 żółtka

·         maliny

Etapy przygotowania

Mleko gotujemy z laską wanilii ,dodajemy kostki czekolady ciągle mieszając ,kakao, jak się zagotuje zdejmujemy z ognia i mieszając dodajemy   żółtka utarte z cukrem i dalej wstawiamy na gaz ciągle mieszając podajemy z malinami .Dobre na ciepło i na zimno.

 

 

Chłodnik ekspresowy

Chłodnik ekspresowy

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

·         barszcz czerwony [z torebki]1-2 łyżki

·         jajka 2 sztuki

·         kukurydza 2 łyżki

·         sól do smaku

·         pieprz do smaku

·         śmietana 1-2 łyżki

·         szczypiorek wg uznania

·         natka pietruszki wg uznania

Szybki chłodnik na bazie barszczyku.

Etapy przygotowania

Barszcz przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie zdjąć powłoczkę zebraną na wierzchu. Szczypiorek i pietruszkę opłukać, drobno pokroić i dodać do barszczu. Dodać śmietanę, wymieszać i schłodzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na talerzu i oprószyć solą i pieprzem. Kukurydzę osączyć i dodać do jajek. Zalać przygotowanym i wystudzonym barszczykiem.

 

 

Chłodnik litewski tradycyjny

Chłodnik litewski tradycyjny Bahus

Czas przygotowania: 20 minut

Czas chłodzenia / mrożenia: 2 godzin

Składniki

·         1,5 l maślanki,

·         2 młode ugotowane w łupinie i obrane buraczki (ok 5 cm średnicy)

·         100 ml kwaśnej gęstej śmietany,

·         1 pęczek posiekanego koperku,

·         4 obrane ogórki gruntowe,

·         3 ugotowane na twardo jajka,

·         1 pęczek rzodkiewek,

·         1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin