SERNIK RAFFAELLO NA ZIMNO.rtf

(2159 KB) Pobierz

 

Sernik Raffaello   

    na  zimno

 

 

 

 

   Składniki  

 

 

    800ml mleka kokosowego (2 puszki)

    250g mascarpone

    400g jogurtu greckiego light

    200g białej czekolady (2 tabliczki)

    pół szklanki likieru kokosowego Malibu

    3 łki żelatyny + 5 łek wody

    1 1/3 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:

    płatki kokosowe

    pralinki Raffaello

    200G wafelków kokosowych Princessa

                     

Przygotowanie

 

Wafelki drobno kruszymy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26cm. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do wystudzenia.Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie, dolewamy 3 łki gorącej wody (ale nie wrzątku), dokłądnie mieszamy i studzimy.Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko kokosowe oraz jogurt grecki. Wyłączamy mikser, do masy kokosowej dodajemy po łce ostudzonej białej czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy likier Malibu i ostudzoną żelatynę. Masę kokosową przekładamy za pomocą łki na wafelkowy spód, by  kawałki wafelków nie zaczęły pływać po całym serniku. Po kilkunastu łkach, pozostałą masę delikatnie wylewamy i wyrównujemy powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, dekorujemy płatkami kokosowymi i pralinkami Raffello.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin