Zakwas buraczany.rtf

(2689 KB) Pobierz

 

Zakwas buraczany

 

 

 

 

Składniki

 

 

    buraki czerwone - 1,5 kg

    woda - 1,5 litra

    czosnek polski - 6 ząbków

    sól - 1,5 łeczki

    1 mała sznytka chleba razowego - któymy do słoja

    na sam wierzch

 

 

Przygotowanie

 

 

Buraki obieramy cienko i kroimy w wygodne dla pakowania w słoiki kawałki (plastry). Osoloną wodę należy przegotować i ostudzić. Czosnek obrany ze skorupek kroimy na połówki ząbków.

 

W wyparzonych, czystych słoikach układamy kawałki buraków i czosnku. Zalewamy całość wodą tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody i zamykamy szczelnie słoik. Przydatne są takie słoiki jak widzicie na zdjęciu ale zwykły zakręcany pokrywką także spełni swoją rolę.

 

Zakwas buraczany będzie się kisił około siedmiu dniu. Powinniśmy go raz w międzyczasie otworzyć i usunąć gromadzą się na powierzchni brudną piankę.

   

Zgłoś jeśli naruszono regulamin