Przelicznik kuchenny
Płyny
Mleko
· 1 szklanka = 250 ml
· 1 łyżka = 15 g
· 1 łyżeczka = 5 g
Olej
· 1 szklanka = 225 g
Śmietana 30% do ubijania
· 1 szklanka = 270 g
· 1 łyżka = 16 g
Śmietana 18%
· 1 szklanka = 230 g
· 1 łyżka = 12 g
· 1 łyżeczka = 4 g
Wino
Mąki
Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)
· 1 szklanka = 170 g
· 1 łyżka = 10 g
· 1 łyżeczka = 3 g
Mąka pszenna chlebowa (typ 750)
· 1 szklanka = 150 g
· 1 łyżka = 9 g
Mąka pszenna razowa (typ 2000)
· 1 szklanka = 145 g
Mąka żytnia chlebowa (typ 720)
Mąka żytnia razowa (typ 2000)
· 1 szklanka = 120 g
· 1 łyżka = 8 g
· 1 łyżeczka = ~3 g
Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)
Mąka ziemniaczana
· 1 szklanka = 200 g
Cukier itp.
Cukier
· 1 szklanka = 240 g
· 1 łyżka = 14 g
Cukier puder
Inne
Otręby pszenne
· 1 szklanka = 105 g
Mak suchy
· 1 szklanka = 160 g
Kakao gorzkie
Wiórki kokosowe
· 1 szklanka = 115 g
Kasza manna
· 1 szklanka = 190 g
Bułka tarta
Ryż suchy
Sól
· 1 łyżka =19 g
· 1 łyżeczka = 7 g
Żelatyna
Inne miary
· jaja: 1 jajko ( średniej wielkości) = 50 g
· drożdże: 5 g drożdży suszonych = 10 g drożdży świeżych, przy zamianie drożdży suszonych na świeże trzeba suszone razy dwa
· zakwas: 60 g zakwasu to 3 łyżki lub 2 mocno kopiaste
· masło: kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g
Wiosna1106