Sałatka z ogórków na zimę prosta i pyszna.rtf

(2 KB) Pobierz

Sałatka z ogórków na zimę prosta i pyszna

Zasada, której przestrzegam: na 1 kilogram ogórków daję jedną płaską łyżkę soli i tylko podstawowe przyprawy.
 

Składniki:

4 kilogramy ogórków
4 płaskie łyżki soli
4 spore pazurki czosnku
1 łyżka cukru
trochę zmielonego czarnego pieprzu
podsuszone kwiatostany kopru, bez łodyg
 

Przygotowanie sałatki z ogórków na zimę

Ogórki myjemy i obieramy ze skórek (można nie obierać). Ścieramy na tarce na plasterki i przyprawiamy - solą, cukrem, koprem, pieprzem i startym na tarce czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Ogórki zmiękną i pojawi się sporo soku. Soli używajmy kamiennej i niejodowanej. Świeżą sałatkę z ogórków układamy w wyparzonych słoikach, delikatnie ugniatając plasterki. Nie kładziemy do pełna, tuż pod dekielek, lecz nieco poniżej. Dobrze zakręcamy i odstawiamy słoiczki na tacę, najlepiej plastikową, na którą będzie spływać przez tydzień sok z sałatki, pod wpływem fermentacji (to naturalny proces, bez którego nie ma kiszenia). Staramy się, co jakiś czas wyczyścić, przemyć tacę i słoiki, bo, z praktyki wiem, że do takich miejsc, uwielbiają ściągać i to masowo, octówki. Kiedy słoiczki z ogórkami się wyciszą, można je obmyć, wytrzeć do sucha i przenieść w chłodne i ciemne miejsce - najlepiej do piwnicy, jak wino. Co roku, w sezonie robię, bardzo popularną u mnie, sałatkę z ogórków wzbogaconą innymi warzywami.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin