Ciasto Ambasador - wykwintny, ale łatwy wypiek na wielkanocny stół
Małgorzata Wyszyńska
Ma w sobie elegancję, a nawet pewien przepych, choć przepis nie jest skomplikowany. Ambasador będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Najlepiej wygląda upieczony w okrągłej tortownicy
Składniki na ciasto Ambasador:
3 szklanki mąki krupczatki
kostka masła (25 dag)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 buteleczki waniliowego aromatu
4 jajka
2 łyżki słodkiej śmietany (18 proc.)
szklanka cukru
25 dag powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
2 łyżki kakao
20 dkg rodzynek
10 dkg migdałów
Wykonanie ciasta Ambasador:
Mąkę, masło i żółtka zagnieść. Do masy dodać aromat waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Uzyskane w ten sposób ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną odłożyć na 45 minut do lodówki, żeby ciasto stwardniało. Drugą rozłożyć na dnie tortownicy i posmarować powidłami. W trzecią część wgnieść kakao i przykryć nią pierwszą warstwę. Całość posypać rodzynkami i drobno posiekanymi migdałami.
Ubić białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i przykryć nią ciasto. Ciasto z lodówki utrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim warstwę z ubitych białek. Piec w temperaturze 170 stopni C przez godzinę. Wypiek zmieści się w tortownicy o średnicy 24 cm.
Booguusia