Ciasto Ambasador - wykwintny, ale łatwy wypiek na.rtf

(1542 KB) Pobierz

Ciasto Ambasador - wykwintny, ale łatwy wypiek na wielkanocny stół

Małgorzata Wyszyńska 

 

 

Ma w sobie elegancję, a nawet pewien przepych, choć przepis nie jest skomplikowany. Ambasador będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Najlepiej wygląda upieczony w okrągłej tortownicy

Składniki na ciasto Ambasador:

 

3 szklanki mąki krupczatki

kostka masła (25 dag)

 

łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 buteleczki waniliowego aromatu

4 jajka

2 łyżki słodkiej śmietany (18 proc.)

szklanka cukru

25 dag powideł śliwkowych (najlepiej domowych)

2 łyżki kakao

20 dkg rodzynek

10 dkg migdałów

 

Wykonanie ciasta Ambasador:

 

Mąkę, masło i żółtka zagnieść. Do masy dodać aromat waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Uzyskane w ten sposób ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną odłożyć na 45 minut do lodówki, żeby ciasto stwardniało. Drugą rozłożyć na dnie tortownicy i posmarować powidłami. W trzecią część wgnieść kakao i przykryć nią pierwszą warstwę. Całość posypać rodzynkami i drobno posiekanymi migdałami.

 

Ubić białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i przykryć nią ciasto. Ciasto z lodówki utrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim warstwę z ubitych białek. Piec w temperaturze 170 stopni C przez godzinę. Wypiek zmieści się w tortownicy o średnicy 24 cm.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin