Dzisiaj pora na błyskawiczne ciasteczka owsiane- zdrowe i pyszne- bez cukru i jajek za to z cudownie aromatycznym cynamonem:)
Składniki (30 sztuk):
100 g masła100 g mąki pszennej3 czubate łyżki miodu lipowego1 czubata łyżeczka cynamonu100 ml śmietany 12%100 g płatków owsianych górskich1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 170 st. Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem, lekko zgniatać (ja wkładałam po łyżeczce ciasta do silikonowej formy na muffinki, lekko je spłaszczając, dzięki czemu zachowały swój okrągły kształt. Piec 18-20 min. Ostudzić i schrupać:)
· mąka pszenna
· cukier puder
· miód akacjowy
· jajko
· masło
składniki: 50 g masła 1 jajko1 żółtko 2,5-3 szkl. mąki luksusowej 2 szczypty soli3/4 szkl. cukru pudru 4 łyżki miodu akacjowego1,5 łyżeczki cynamonu mielonego1/2 szkl. śmietany kremówki1,5 łyżeczki sody oczyszczonej do wykończenia: 1 białkocukier perlistysposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyć do wysokiego garnuszka, zagotować - dosypać sodę i energicznie wymieszać - uwaga! masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być! Mąkę przesiać z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlać mieszankę z garnka, dodać jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych (czerwony kartonik, 1/2 kg jakby granulek z cukru). Piec ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Składniki
o 250 g mąki
o łyżeczka proszku do pieczenia
o łyżeczka sody oczyszczonej
o łyżeczka cynamonu
o 200 g golden syrup (lub miodu sztucznego)
o 2 łyżki gęstego naturalnego miodu
o 125 g masła
o 125 g brązowego cukru trzcinowego
o 350 g śliwek
o 2 duże jajka
o 240 ml mleka
Wykonanie
Notatki
Przepis na foremkę 24/24 cm.
Składniki:* przepis oparty na jogurtach w opakowaniach 125 g1 jogurt2 opakowania po jogurcie cukru2 jajkastarta skórka 1 cytryny3 opakowania po jogurcie mąki (albo mąki z orzechów lub pszenicy durum)1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 opakowania po jogurcie bezsmakowego oleju lub roztopionego masłaPrzygotowanie:Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj jogurt z cukrem. Dodaj jajka i skórkę z cytryny. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj roztopione masło (lub olej, który, niestety, nie jest tak smaczny) i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż mieszankę do małych foremek lub do jednej, większej, posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piecz tak długo, aż wykałaczka, którą wetkniesz w ciasto, będzie sucha, czyli około 25 min.Ciastka nasączone syropem:Podgrzej sok pomarańczowy lub cytrynowy, dodaj cukru do smaku. Gotuj, aż cukier rozpuści się, czyli 3 – 5 minut. Ponakłuwaj wierzchy ciastek widelcem i polej je syropem. Zaczekaj, aż syrop wsiąknie.
trudność: łatwe
Składniki:140 g niesolonego masła200 g cukru pudru90 g zmielonych orzechów włoskich60 g mąki5 białek jajek2 łyżki koniaku lub 1 łyżeczka waniliiPrzygotowanie: Roztop masło w małym rondlu i odstaw, żeby ostygło. Wymieszaj cukier, zmielone orzechy i mąkę. Dodaj białka jajek i koniak, a na koniec masło. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Nałóż ciasto do foremek, ale tylko do 3/4 ich pojemności. Piecz kilka minut. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz dalej, aż ciastka zarumienią się, a wetknięta wykałaczka będzie sucha, czyli ok. 10 min. Jeśli pieczesz ciastka partiami, pamiętaj o zmianie temperatury piekarnika.
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25) trudność: łatwe
Składniki:2 całe jajka4 żółtka jajek155 g cukru175 ml soku cytrynowego (z 4 cytryn)150 ml crème fraîche lub gęstej śmietany1 kruchy spód tartyPrzygotowanie:Podgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Ubij razem jajka, żółtka i cukier. Dodaj sok z cytryny, a następnie śmietanę. Wylej na spód tarty. Pozbądź się piany, która zebrała się na wierzchu oraz bąbelków. Piecz, aż tarta się zsiądzie, czyli ok. 30 min. Przed podaniem schłodź.
Rustykalne ciasto z jabłkami
Ciasto:150 g mąki1/4 łyżeczki soli1 łyżka cukru110 g masła w kawałkach40 ml lodowatej wody1/2 łyżeczki waniliiNadzienie:4 łyżki brązowego cukru1 łyżka mąki1/2 łyżeczki cynamonu6 obranych, pokrojonych jabłek1 łyżeczka masła (niekonieczne)Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj kawałki masła i utrzyj palcami, aż powstaną okruszki. Zrób wgłębienie. Wlej wodę i dodaj wanilię. Szybko zacznij ubijać ciasto widelcem. Włóż je do lodówki na 15 min przed rozwałkowaniem. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Rozwałkuj ciasto. Połóż je na blasze. W misce wymieszaj cukier, mąkę i cynamon. Wrzuć kawałki jabłek i obtocz je. Teraz przełóż je na ciasto. Posmaruj gdzieniegdzie masłem. Zawiń brzegi ciasta do góry. Nie powinny całkowicie zakryć jabłek. Piecz, aż ciasto zarumieni się i będzie kruche, a jabłka staną się miękkie, czyli około 40 – 45 min.
2
zwykla-polka