Ciasto słonecznik.rtf

(2 KB) Pobierz

Ciasto słonecznik

 

Autor: rosse

 

Składniki

biszkopt:

6 jajek

6 łyżek cukru

5 łyżek mąki tortowej

1 łyżka kakao

krem:

1 puszka masy krówkowej

1 szklanka cukru pudru

15 dkg margaryny

2 łyżki mleka

20 dkg masła

30 dkg łuskanego słonecznika

2 żółtka

1 kieliszek mocnego alkoholu

 

Przygotowanie

1

Przygotować biszkopt.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.Kiedy cukier rozpuści

się, dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie

wymieszać.

2

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 st.C 25-30 minut.

3

Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Przygotować krem słonecznikowy.Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku.Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać.Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180st.C ok.25 minut.

Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.

4

Masło utrzeć na puszystą masę .Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu.Dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu.

Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki.

Można udekorować dodatkowo z wierzchu słonecznikiem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin