Ciasto słonecznik
Autor: rosse
Składniki
biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka kakao
krem:
1 puszka masy krówkowej
1 szklanka cukru pudru
15 dkg margaryny
2 łyżki mleka
20 dkg masła
30 dkg łuskanego słonecznika
2 żółtka
1 kieliszek mocnego alkoholu
Przygotowanie
1
Przygotować biszkopt.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.Kiedy cukier rozpuści
się, dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie
wymieszać.
2
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 st.C 25-30 minut.
3
Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Przygotować krem słonecznikowy.Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku.Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać.Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180st.C ok.25 minut.
Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.
4
Masło utrzeć na puszystą masę .Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu.Dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu.
Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
Można udekorować dodatkowo z wierzchu słonecznikiem.
Booguusia