pod這瘸 mirobiologiczne - cd.doc

(53 KB) Pobierz

MIKROBIOLOGIA – mgr Paulina Usarek

Pożywka Sabouraud’a – jest to pożywka używana w mikrobiologii do hodowli grzybów. Składnikiem jest agar, woda destylowana, czynniki potrzebne do wzrostu (glukoza, pepton) oraz antybiotyki. Spośród ostatnich najczęściej dodawana jest penicylina, streptomycyna lub chloramfenikol - służą one do zahamowania wzrostu bakterii, podobnie jak kwaśne pH. Przed posianiem drobnoustrojów podłoże musi być wyjałowione w autoklawie.

 

Agar czekoladowy – to podłoże wzbogacone (agar-agar, pepton wodorofosforan potasu, mąka kukurydziana), przeznaczone do hodowli bakterii o dużych wymaganiach pokarmowych. Najważniejszym składnikiem jest krew barania. Przeprowadza się jej denaturację ogrzewając podłoże do temperatury 80ºC, co powoduje liżę erytrocytów i uwolnienie ich składników. min. czynnika X (heminy) i czynnika V (NAD)

 

Literatura:

Diagnostyka bakteriologiczna – red. naukowy Eligia M. Szewczyk

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin