File2.pdf

(180 KB) Pobierz
Katedra i Zakład Technologii Postaci Leku
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
LIPOSOMY I MIKROKAPSUŁKI
Opracowanie do ćwiczeń
dla studentów V roku kierunku farmacja
Poznań, październik 2014
Opracowanie: mgr farm. Barbara Jadach, dr n. farm. Anna Froelich
1. Cel ćwiczenia
zapoznanie się z wybranymi metodami wytwarzania
mikrokapsułek oraz ocena rozmiarów uzyskanych cząstek
liposomów
i
2. Realizacja ćwiczenia
A. Liposomy
sporządzenie zawiesiny liposomów metodą Banghama
ocena wielkości uzyskanych liposomów na podstawie obrazu uzyskanego
przy pomocy mikroskopu optycznego
ocena wielkości liposomów poddanych działaniu ultradźwięków
B. Mikrokapsułki
sporządzenie mikrokapsułek żelatynowych z olejkiem miętowym
ocena wielkości i morfologii uzyskanych kapsułek na podstawie obrazu
uzyskanego przy pomocy mikroskopu optycznego
sporządzenie mikrokapsułek z octanoftalanu celulozy i olejku miętowego
metodą koacerwacji
ocena wielkości i morfologii uzyskanych mikrokapsułek polimerowych na
podstawie obrazu uzyskanego przy pomocy mikroskopu optycznego
3. Aparatura i materiały
A. Liposomy
wyparka próżniowa
płuczka ultradźwiękowa
dygestorium
waga analityczna
suszarki laboratoryjne
odczynniki: chloroform, lecytyna, cholesterol, kwas stearynowy, woda
destylowana, eter etylowy
szkło laboratoryjne
B. Mikrokapsułki
mieszadło magnetyczne z termoparą
termometr
papierki wskaźnikowe
odczynniki: żelatyna, woda destylowana, siarczan sodu, olejek miętowy,
octanoftalan celulozy, wodorofosforan sodowy, 0,1 M HCl, lód
szkło laboratoryjne
4. Wykonanie ćwiczenia
A. Liposomy
A1. Metoda Banghama
Rozpuścić 300 mg składników otoczki w 1 cm
3
chloroformu, a następnie odparować
rozpuszczalnik przy pomocy wyparki próżniowej. Otrzymany film lipidowy wysuszyć.
Dodać 10 cm
3
wody destylowanej i wytrząsać z perełkami szklanymi do uzyskania
jednorodnej, mlecznej zawiesiny. Odstawić kolbę na 30 min w temperaturze pokojowej,
następnie schłodzić do temperatury 4°C. Bezpośrednio po przygotowaniu wykonać
preparat mikroskopowy i dokonać pomiaru wielkości otrzymanych liposomów.
Następnie przenieść zawiesinę liposmów do probówki i poddać pięciokrotnie działaniu
ultradźwięków w cyklach trzyminutowych oddzielonych 3 min. przerwy.
Przygotować preparat mikroskopowy z otrzymanej zawiesiny, dokonać pomiaru
wielkości liposomów.
Składniki otoczki:
I. Lecytyna : cholesterol w stosunku molowym 9:1
II. Lecytyna : cholesterol w stosunku molowym 8:2
III. Lecytyna : cholesterol w stosunku molowym 7:3
Masa molowa lecytyny: 854 g/mol
Masa molowa cholesterolu: 386 g/mol
A2. Metoda odwróconych faz
Rozpuścić 300 mg składników otoczki z punktu A1 w 6 ml eteru etylowego i przenieść
do zlewki. Dodać 10 ml wody destylowanej. Zlewkę umieścić w myjce ultradźwiękowej
i poddać działaniu ultradźwięków w trzech cyklach trzyminutowych. Uzyskaną emulsję
przenieść do kolby okrągłodennej i umieścić w wyparce z łaźnią wodną. Odparować
rozpuszczalnik pod zmniejszonym ciśnieniem. Po osłabnięciu pienienia kontynuować
odparowywanie jeszcze przez 5 minut. Sporządzić preparat mikroskopowy z uzyskanej
zawiesiny liposomów i zmierzyć ich średnicę. Następnie poddać zawiesinę działaniu
ultradźwięków w sposób opisany w punkcie A1. Wykonać preparat mikroskopowy i
dokonać pomiaru średnicy liposomów.
B. Mikrokapsułki
B1. Mikrokapsułkowanie oleju z avocado z zastosowaniem żelatyny i octanoftalanu
celulozy
Substancje:
Olej z avocado
Żelatyna
Octanoftalan celulozy (CAP)
Woda
Wodorofosforan sodowy
0,1 mol/l HCl
10,0
3,0
1,2
22,8
1,0
q.s.
Przygotować 25,0 g roztworu octanoftalanu celulozy przez rozpuszczenie substancji w
roztworze wodorofosforanu sodowego i ogrzanie do temperatury
55°C. Dodać do
uzyskanego roztworu 30,0 g 10% roztworu żelatyny o tej samej temperaturze i intensywnie
mieszać przy pomocy mieszadła magnetycznego. Następnie dodać olej podgrzany do temperatury
55 °C i całość dalej intensywnie mieszać przez 3 minuty. Po tym czasie mieszaninę rozcieńczyć
150 ml wody o temperaturze 55 °C i energicznie mieszając wkraplać roztwór HCl do uzyskania
pH 4,0. Po 10 minutach mieszania schłodzić układ do temperatury poniżej 10 °C przy ciągłym
mieszaniu. Przygotować preparat mikroskopowy, dokonać oceny morfologii i pomiaru wielkości
uzyskanych mikrokapsułek.
B2. Mikrokapsułkowanie olejku miętowego przy użyciu żelatyny
Substancje:
Olejek miętowy
Żelatyna
20% roztwór Na
2
SO
4
7% roztwór Na
2
SO
4
1,0
1,0
10,0
40,0
Przygotować 10,0 10% roztworu żelatyny. W tym celu zalać odważoną do zlewki
żelatynę wodą destylowaną, pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić przez
ogrzanie do
50 °C. Do roztworu żelatyny dodać olejek miętowy i mieszać przy użyciu mieszadła
magnetycznego z szybkością 600 obrotów na minutę. Nastęnie do uzyskanej emulsji dodawać
kroplami 20% roztwór siarczanu sodu o temperaturze 50 °C. Utrzymując tę temperaturę mieszać
całość przez 10 minut. Następnie wlać mieszaninę do 40 ml 7% roztworu siarczanu sodu o
temperaturze 5 °C. Całość mieszać przez 30 minut utrzymując temperaturę 10°C. Sporządzić
preparat mikroskopowy i dokonać pomiaru wielkości uzyskanych mikrokapsułek.
B3. Mikrokapsułki z olejem parafinowym (metoda odparowania rozpuszczalnika)
Substancje:
Eudragit RS PM
Olej parafinowy
0,1% roztwór Kollicoatu IR
Chloroform
1,0
10 kropel
50,0
10 ml
Odważyć odpowiednią ilość Kollicoatu IR i rozsypać na powierzchni wody w zlewce.
Wymieszać przy użyciu mieszadła magnetycznego. Następnie rozpuścić odważony Eudragit RS
PM w chloroformie, dodać olej parafinowy. Uzyskany roztwór chloroformowy przelać do
roztworu Kollicoatu IR. Homogenizować przez 3 minuty z szybkością 13 000 obrotów na
minutę. Przenieść uzyskaną emulsję do kolby okrągłodennej o pojemności 250 ml i odparować
chloroform pod zmniejszonym ciśnieniem nie przekraczając temperatury 40°C. Po osłabnięciu
pienienia kontynuować odparowywanie przez 10 min. Wykonać preparat mikroskopowy,
dokonać pomiaru wielkości i oceny morfologii uzyskanych mikrokapsułek.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin