Śmietanowiec na biszkoptach z truskawkami
autor: lovelykate,
Składniki:
śmietana kremówka [500 ml]
galaretka (truskawkowa i cytrynowa)
biszkopty
truskawki
Przygotowanie:
- 500ml śmietany 30%
- 2 galaretki (truskawkowa i cytrynowa)
- biszkopty
- truskawki
Galaretkę truskawkową robimy według przepisu na opakowaniu. Cytrynową natomiast z mniejszej ilości wody (około 1.5 szklanki). Odstawiamy aby trochę stężały i ostygły. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę. Jak Galaretka cytrynowa trochę ostygnie i stężeje, dolewamy ją powoli do śmietany cały czas ją ubijając. Następnie wrzucamy pokrojone w ćwiartki truskawki i mieszamy łyżką.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na to wylewamy naszą śmietanowo-cytrynowo-truskawkową masę. Układamy na niej całe truskawki (jeżeli są duże, to radzę przekroić na pół, lub na ósemki - zależy jak kto lubi) i zalewamy truskawkową galaretką.
Odstawiamy całość do lodówki aby stężała.
Voila!
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Booguusia