3 godz. ·
Uzdrawiająca moc natury - pomóż sobie samPodaję kolejne przepisy pana Michała Tombaka, tym razem bohaterem jest seler:Najcenniejszą właściwością selera jest wysoka zawartość aktywnego biologicznie sodu. Warto pamiętać o tym, że tak naprawdę organizm człowieka działa według zasad fizyki i chemii. Zasady te są widoczne w pracy każdej komórki naszego ciała. Sód ma wpływ na wiele procesów fizjologicznych, które przebiegają w naszych komórkach. Rozcieńcza krew i limfę, bierze udział w przemianie dwutlenku węgla w organizmie. Przy niedoborze sodu (w postaci organicznej) często występują choroby organów oddychania (oskrzeli i płuc) Niedobory sodu mają również wpływ na pracę układu nerwowego, gdyż jego koncentracja ma wpływ na stan osłonki mielinowej. Właśnie spożycie bogatego w sód soku z selera powoduje regenerację tej obwódki, a co za tym idzie regenerację całej tkanki nerwowej. Sok z selera jest również bardzo bogaty w magnez i żelazo, który jest niezbędny do odżywiania komórek krwi. Usuwa kwas moczowy, łagodzi bóle artretyczne, pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia, wzmaga produkcję żółci. Zalecany przy nadciśnieniu, odtruwa cały organizm, zapobiega zawałom i miażdżycy.W połączeniu z sokiem z marchwi, buraka, pietruszki, rzodkiewki, kapusty dostarcza do organizmu idealne proporcje siarki, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i sodu. Przepisy:Koktajl nr 1marchew – 200 mlburak 90 mlseler 150 ml
Koktajl nr 2Marchew 200 mlkapusta 120 mlseler 150 ml
Koktajl nr 3Marchew 250 mlseler 150 mlrzodkiewka 90 ml
Koktajl nr 4marchew 270 mlseler 210 ml
Smacznego Emotikon smile
Lena.501