Lokalna
z. ywnos,c,
Lokalne alternatywy
dla globalnych korporacji rolnych
Helena Norberg-Hodge Todd Merrifield Steven Gorelick
Globalny system żywnościowy
Systemy żywnościowe przystosowane do warunków lokalnych Wieki „rozwoju” rolnictwa
Duże farmy stają się jeszcze większe Korporacje rolne przejmują władzę Globalizacja
Przyspieszenie wyścigu szczurów
Mała kontra nadmierna ilość opakowań
Małe, zdecentralizowane sklepy kontra wielkie hipermarkety Infrastruktura transportowa
Infrastruktura energetyczna Wpływ mediów
Niszczenie różnorodności
Nakłady z farmy kontra nakłady ze źródeł zewnętrznych Hodowle zintegrowane kontra hodowle przemysłowe Życie w glebie
Adaptacja do warunków lokalnych kontra inżynieria genetyczna
Świeże jest najlepsze Chemiczny bigos Zatrucie żywnością
Farmy przemysłowe a ludzkie zdrowie
Pozostawianie pieniędzy w lokalnej gospodarce Utrzymanie miejsc pracy w lokalnej gospodarce Więcej pracy, mniejsze zarobki
Rolnictwo w krajach Trzeciego Świata Upadek wiejskich gospodarek
Jak ważny jest efekt skali?
Czy duże, przemysłowe farmy są bardziej wydajne?
i
Sieci współzależności
Śmierć wiejskich społeczności
Oskarżenia kierowane pod niewłaściwy adres Miasta, którymi nie da się zarządzać
Utrata demokracji
Kontrola korporacji
Karmienie korporacji zamiast głodujących
Zagrożenia związane z małą różnorodnością żywności Wkład lokalnej żywności w bezpieczeństwo żywnościowe
Szczebel międzynarodowy Szczebel krajowy
Szczebel lokalny Siła zwykłych ludzi
Przewodnik po organizacjach 82
Objaśnienia miar 85
Przypisy 90
ii
- Peter Rosset, Executive Director, Food First
Na całym świecie żywność znalazła się w sercu bitwy. Na Północy w rekordowym tempie upadają gospodarstwa rolne, na Południu miliony farmerów jest wyrzucanych ze swoich ziem. Coraz częściej pojawiają się obawy dotyczące jakości żywności i coraz więcej ludzi zastanawia się czy to, co jedzą jest bezpieczne. Rośliny transgeniczne zostały wprowadzone do uprawy na dużych obszarach w...
Szkieletor74