Norberg-Hodge H. - Lokalna żywność.doc

(4728 KB) Pobierz
Okładka





Lokalna

z. ywnos,c,

 

Lokalne alternatywy

dla globalnych korporacji rolnych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helena Norberg-Hodge Todd Merrifield Steven Gorelick


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spis treści

1    Od lokalnego do globalnego              1

Globalny system żywnościowy

Systemy żywnościowe przystosowane do warunków lokalnych Wieki „rozwoju” rolnictwa

Duże farmy stają się jeszcze większe Korporacje rolne przejmują władzę Globalizacja

Przyspieszenie wyścigu szczurów

 

2    Ekologia sprzedaży żywności              23

 

Mała kontra nadmierna ilość opakowań

Małe, zdecentralizowane sklepy kontra wielkie hipermarkety Infrastruktura transportowa

Infrastruktura energetyczna Wpływ mediów

 

3    Ekologia produkcji żywności              45

 

Niszczenie różnorodności

Nakłady z farmy kontra nakłady ze źródeł zewnętrznych Hodowle zintegrowane kontra hodowle przemysłowe Życie w glebie

Adaptacja do warunków lokalnych kontra inżynieria genetyczna

 

4    Żywność i zdrowie              47

 

Świeże jest najlepsze Chemiczny bigos Zatrucie żywnością

Farmy przemysłowe a ludzkie zdrowie

 

5    Żywność i ekonomia              56

 

Pozostawianie pieniędzy w lokalnej gospodarce Utrzymanie miejsc pracy w lokalnej gospodarce Więcej pracy, mniejsze zarobki

Rolnictwo w krajach Trzeciego Świata Upadek wiejskich gospodarek

Jak ważny jest efekt skali?

Czy duże, przemysłowe farmy są bardziej wydajne?

 

i




 

 

 

 

 

 

 

 

6    Żywność i społeczności              58

 

Sieci współzależności

Śmierć wiejskich społeczności

Oskarżenia kierowane pod niewłaściwy adres Miasta, którymi nie da się zarządzać

Utrata demokracji

 

7    Bezpieczeństwo żywnościowe              65

 

Kontrola korporacji

Karmienie korporacji zamiast głodujących

Zagrożenia związane z małą różnorodnością żywności Wkład lokalnej żywności w bezpieczeństwo żywnościowe

 

8    Zmiana kierunku              78

 

Szczebel międzynarodowy Szczebel krajowy

Szczebel lokalny Siła zwykłych ludzi

 

Od globalnego do lokalnego              80

 

Przewodnik po organizacjach              82

 

Objaśnienia miar              85

 

Przypisy              90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ii




 

 

 

 

 

 

 

1

 

Od lokalnego do globalnego

 

 

Gdyby policzyć wszystkich ludzi cierpcych z powodu błędów globalnej gospodarki żywnościowej to... napraw stanowimy wkszość ludności świata.

- Peter Rosset, Executive Director, Food First

 

 

 

Na całym świecie żywność znalazła się w sercu bitwy. Na Północy w rekordowym tempie upadają gospodarstwa rolne, na Południu miliony farmerów jest wyrzucanych ze swoich ziem. Coraz częściej pojawiają się obawy dotyczące jakości żywności i coraz więcej ludzi zastanawia się czy to, co jedzą jest bezpieczne. Rośliny transgeniczne zostały wprowadzone do uprawy na dużych obszarach w...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin