Ciasto Trociniak.doc

(64 KB) Pobierz
Ciasto Trociniak

 

 

Ciasto Trociniak

http://deserektv.pl/ciasto-trociniak/ 

 

Czas przygotowania: 40 min. 

Składniki: Porcja dla 8 osób

Biszkopt

·         jajko 3 szt.

·         mąka ziemniaczana 3/4 szklanki

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

·         cukier kryształ 3/4 szklanki

Krem Budyniowy

·         budyń waniliowy słodzony 1 szt.

·         mleko 0,5 l

·         masło 1 kostka + żółtko 1 szt.

·         cukier kryształ 1/2 szklanki

Masa jabłkowa

·         galaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej wody

·         jabłka ok. 1 kg – uprażyć

Posypka

·         wiórki kokosowe 100 g

·         masło 2 łyżki

·         cukier kryształ 2 łyżki

 

Ciasto Trociniak wykonanie

Krok 1

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy jajka oraz cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

 

Krok 2

Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.

 

Krok 3

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy łyżką.  Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Krok 4

Do osobnego garnka dodajemy masło oraz cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż budyń dokładnie połączy się masa maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.

 

Krok 5

Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia.

 

Krok 6

Do garnka wlewamy 2-3 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu.  W tym samym czasie rozrabiamy 3 galaretki agrestowe tylko w 1 l wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.

 

Krok 7

Tężejącą galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Krok 8

Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z jabłek i galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Krok 9

Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy wiórki kokosowe z dodatkiem cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc.

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin