Czas przygotowania:> 60 minut
Danie dla:12 osób
Poziom trudności:Łatwe
ñ
ñ - 1,5 kg dyni
ñ - 1kg pomarańczy
ñ - 400g cukru
ñ - pół łyżeczki gałki muszkatołowej
ñ - mała łyżeczka cynamonu
1
ñ Dynię obieramy wydrążamy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na godzinkę, aby puściła sok. Następnie próżymy ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Składniki etapu: - 1,5 kg dyni, - 400g cukru
2
ñ Kiedy dynia powoli zacznie się rozpadać, dorzucamy do niej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze. I próżymy do momentu kiedy dynia i pomarańcze się rozgotują a woda odparuje.Opisz etap przygotowania.
Składniki etapu: - 1kg pomarańczy
3
ñ Następnie przyprawiamy gałką i cynamonem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Stawiamy na godzinkę denkiem do góry aby się lepiej zawekowały. Można je ewentualnie zagotować, ale nie jest to konieczne. I pyszna konfitura gotowa!
Składniki etapu: - pół łyżeczki gałki muszkatołowej, - mała łyżeczka cynamonu
kosmetka