Witamina A- beta-karoten
1. Karotenoidy-znanych jest ponad 500 naturalnych barwników karotenoidowych i kilkadziesiąt z nich ma aktywność biologiczną-aktywnie biologicznie mają w swojej cząsteczce przynajmniej jeden pierścień beta-jononu -najaktywniejszy z nich jest beta-karoten -są to związki szeroko rozpowszechnione -ich źródłem są żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce, zielone liście warzyw -beta karoten: składa się z dwu pierścieni beta-jononu, połączonych łańcuchem polienowym-pozostałe karotenoidy mają tylko jeden pierścień beta-jononu, dlatego mają połowę aktywności biologicznej beta-karotenu -w organizmie człowieka beta-karoten zostaje przekształcony w witaminę A-z 1cz beta-karoteny mogą powstać 2 cz. Re tinolu, w praktyce proces ten przebiega ze znacznie mniejszą wydatnością
2. Barwniki karotenoidowe można podzielić na 2 główne grupy
a) Karoteny -węglowodory karotenoidowe o ogólnym wzorze C40H56 -są to alfa, beta i gamma karoteny i likopen
b) Ksantofile -hydroksylowe pochodne karotenów -między innymi beta-kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna
3. Wspólne cechy karotenoidów -wszystkie mają łańcuch alifatyczny z grupami metylowymi i układem sprzężonych wiązań podwójnych-końcowe grupy łańcucha alifatycznego są zróżnicowane -uk. Sprzężonych wiązań podwójnych jest odpowiedzialny za intensywność zabarwienia tych związków (od żółtego do czerwonego)-grupy kończowe odpowiadają za aktywność biologiczną, właściwości adsorpcyjne i rozpuszczalność
4. Właściwości fizykochemiczne karotenoidów
a) Rozpuszczalne w tłuszczach
b) Łatwo rozpuszczalne w eterze naftowym, eterze etylowym, chloroformie, benzenie, heksanie, trudno rozpuszczalne w alkoholu
c) Wrażliwe na utlenianie, autooksydację i światło
d) Oporne na działanie podwyższonej T w atm. Beztlenowej, z wyjątkiem zmian stereoizometrycznych
e) Mają charakterystyczne widmo absorpcji z różnym maksimum, zależnie od stosowanego rozpuszczalnika organicznego
5. Oznaczanie zawartości karotenoidów w surowcach i produktach spożywczych -jako związki barwne-rozdział metodą adsorpcji chromatografii kolumnowej -oznaczanie przeprowadza się metodami spektrofotometrycznymi
6. Postępowanie analityczne chromatografii kolumnowej obejmuje etapy:
a) Ekstrakcję oznaczanych karotenoidów (ewentualnie zmydlania próby)-ekstrakcja za pomocą eteru naftowego, heksanu, chloroformu -unikanie wysokiej T, wyjątki to: produkty o dużej zawartości tłuszczu, produkty mleczne, mieszane
b) Rozdział na kolumnie chromatograficznej -rozwinięcie na kolumnie wyraźnych stref adsorpcji z zastosowaniem odpowiedniego adsorbentu i mieszanin eluujących -najlepszym adsorbentem jest tl. magnezu i celit -do eluowania eter naftowy z 2-5% dodatkiem acetonu -pozwala to oddzielić karoteny od ksantofili i chlorofilu -produkty pochodzenia zwierzęcego, zawierające dodatkowo Wit. A lepszy tlenek glinu, do eluowania dodatkowo heksan
c) Kolorymetryczne oznaczenie karotenoidów w eluentach eterowych -a na koniec ich przeliczenie na zawartość w badanej próbie
7. Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) -inna metoda rozdzielająca karotenoidy
8. Oznaczanie zawartości beta-karotenu i sumy karotenoidów z zastosowaniem chromatografii kolumnowej-polega na pomiarze, przy długości fali świetlnej 450nm, absorbancję eterowych roztorów beta- karotenu i pozostałych karotenoidów wyizolowanych za pomocą adsorpcyjnej chromatografii kolumnowejWykonanie ćwiczenia
a) Przygotowanie krzywej standardowej (wzorcowej)
b) Oznaczenie zawartości beta-karotenu i sumy karotenoidów w badanej próbie -ekstrakcja -przygotowanie kolumny chromatograficznej -rozdział na kolumnie chromatograficznej -pomiar zawartości beta-karotenu oraz sumy karotenoidów
Wapń
1. Ogólnie o wapniu -makroelement-jego wykorzystanie zwiększają: niskie pH, obecność aminokwasów zasadowych, laktozy, kwasów organicznych, obecnośc Wit. D i odpowiedni stosunek wapnia do fosforu -wykorzystanie wapnia utrudniają: fityniany, szczawiany i błonnik, wysokie pH, obecność tłuszczu, duża zawartość fosformu w racji pokarmowej
2. Metody oznaczania wapnia
a) Manganometrzyczna (objętościowa)-wapń pod postacią chlorku wapniowego wytrąca się w śr. Kwaśnym pod wpływem szczawianu amonowego-tworzy się szczawian wapniowy-rozpuszczenie szczawianu wapniowego w kw. Siarkowym -miareczkowanie wolnego kw. Szczawiowego roztworem nadmanganianu potasowego -obliczanie ilości związanego wapnia -jeto to metoda klasyczna, pracochłonna, precyzyjna
b) Kompleksometryczna z werseniane dwusodowym (objętościowa)-polega na miareczkowaniu wapnia w zmineralizowanej próbce produktu roztworem wersenianu dwusodowego w obecności wskaźnika mieszaniny mureksydowej (mureksydu i zieleni naftalowej)-barwa zmienia się od szaroróżowej do niebieskofioletowej -oznaczanie to utrudnia: obecność metali ciężkich, duża czułość metody na szczawiany i fosforany -trudnośc też sprawia uchwycenie końcowego punktu miareczkowania
c) Fotometrii płomieniowej-polega na pomiarze w roztworach zmineralizowanej próbki natężenia promieniowania emitowanego przez wzbudzone atomy wapnia w płomieniu palnika -zawartość wapnia odczytuje się z krzywej wzorcowej -wymaga usunięcia jonów interferujących
d) Atomowej spektrofotometrii absorpcyjnej (ASA)-polega na pomiarze absorpcji promieniowania lampy katodowej przy długości fali rezonansowej 422,7nm przez wolne at. Ca znajdujące się w roztworze próbki wprowadzonej do płomienia palnika acetyl-powietrznego w formie rozpylonej - odczyt z krzywej standardowej
Magnez
1. Ogólnie o magnezie -kation wewnątrzkomórkowy -aktywuje ok. 300 enzymów-makroelement -przyswajalność magnezu ogranicza: zawartość tłuszczu, obecność celulozy, hemicelulozy, fitynianów, tanin, szczawianow oraz obecność zwiększonej ilości wapnia i fosforu -przyswajalność magnezu polepsza: obecność białka i laktozy
2. Metody oznaczania magnezu
a) Wagowa-pracochłonna, rzadko stosowana
b) Kompleksometryczne-wady:>konieczne usuwanie substancji interferujących >konieczne zachowanie odpowiedniego stężenia jonów wodorowych >słabo widoczna zmiana barwy wskaźników tj.: mureksyd i czerń eriochromowa
c) Kolorymetryczne-mało specyficzna dla magnezu -wymagają wybiórczego oddzielenia magnezu od innych pierwiastków -z żółcienią tiazolowi: pomiar absorbancję barwnego związku powstałego na skutek reakcji wodorotlenku magnezu z żółcienią tiazolowi. Intensywność zabarwienia mierzy się przy dł. Fali świetlnej 540nm
d) Fotometrii płomieniowej-wymaga pozbawienia badanego roztworu jonów interferujących przez dodatek roztworu kompleksującego lub usunięcie zw. i. na jonitach
e) Atomowej spektrofotometrii absorpcyjnej -duża czułość, szybkość, prostota oznaczania, powtarzalność wyników -czynnik ograniczającym jest posiadanie specjalnej aparatury -jony interferujące usuwane z zastosowaniem soli strontu czy lantanu
EdziaaEdzia