http://krokdozdrowia.pl/rwa-kulszowa-leczymy-ja/
Oprócz zmniejszenia zapalenia nerwu kulszowego, mleko czosnkowe daje nam wiele korzyści, ponieważ wzmacnia nasz układ odpornościowy i ochraniając nasz organizm przed infekcjami.
·
· Pin-it!
· 0 comments
Rwa kulszowa to choroba polegająca na zespole objawów mających związek z uciskiem nerwów rdzeniowych tworzących największy nerw obwodowy człowieka — nerw kulszowy. Ból z reguły trwa kilka dni i może być tak dokuczliwy, że utrudnia normalne poruszanie się i wykonywanie codziennych czynności. Rwa kulszowa daje o sobie znać w dolnej części pleców, a ból może być odczuwalny w tylnej części jednej z nóg i docierać aż do czubka palców.
Rwa kulszowa najczęściej spowodowana jest dyskopatią dolnej części kręgosłupa, stanami zapalnymi będącymi konsekwencją przepukliny dysków, zwężeniem kanału kręgosłupa, uszkodzeniami lub złamaniami miednicy, a nawet może być następstwem nowotworu.
Ból, jaki powoduje rwa kulszowa, może występować z różnym nasileniem. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą odczuwać jedynie delikatne mrowienie i lekki dyskomfort, który może przejść w potężny ból uniemożliwiający normalne funkcjonowanie.
Z reguły ból odczuwalny jest z jednej strony pleców, jednak u niektórych osób może promieniować w okolice nogi, biodra lub objawiać się drętwieniem w innych okolicach i częściach ciała.
Rwa kulszowa w miarę upływu godzin i dni będzie objawiać się coraz silniejszym bólem, szczególnie jeżeli chory kontynuuje wykonywanie pracy i niewłaściwego wysiłku.
Ból najintensywniej jest odczuwany po zatrzymaniu się w pozycji stojącej, przy siedzeniu, kichaniu, kaszlu i śmiechu, chodzeniu i wyginaniu kręgosłupa do tyłu.
Mleko czosnkowe to naturalny środek leczniczy, szczególnie skuteczny przy walce z pasożytami jelitowymi, ale i przynosi ulgę w dolegliwościach, jakie powoduje rwa kulszowa.
Ten alternatywny sposób zmniejsza stan zapalny nerwu kulszowego i działa jak środek przeciwbólowy. Dzięki niemu ból zostanie nieco złagodzony, co umożliwi powrót do dziennych zajęć.
Czosnek ma bardzo korzystny wpływ na organizm, szczególnie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybiotyczne. Pomaga on w walce z różnego typu infekcjami i problemami zdrowotnymi.
Dziś wykorzystamy czosnek do przygotowania lekarstwa na dolegliwości, których przysparza rwa kulszowa. Złagodzi ono ból i poprawi komfort życia w ciągu tych kilku ciężkich dni.
· 4 ząbki czosnku
· 200 ml mleka
Na początek należy utrzeć czosnek w taki sam sposób, gdy używany jest do poprawienia smaku potraw. Mleko umieścić w garnku i postawić do gotowania na średnim ogniu, dodając jednocześnie utarty czosnek.
Pozostawić na palniku przez kilka minut, zachowując przy tym ostrożność, by nie wykipiało i na koniec dodać odrobinę miodu dla osłody i poprawienia smaku.
W wypadku gdy rwa kulszowa właśnie dała o sobie znać, należy spożywać przynajmniej 200 ml mleka czosnkowego dziennie.
Rwa kulszowa to nie jedyne schorzenie, na które pomoże. Oto inne dolegliwości, które mogą być łagodzone dzięki mleku czosnkowemu.
· pomaga na problemy trawienne i zaparcia
· skuteczny środek przy walce z pasożytami jelitowymi. Przygotowanie polega na pozostawieniu mleka z czosnkiem na 3-4 godziny. Przez kolejnych 10 dni należy spożywać je na pusty żołądek
· sposób na zwalczanie suchego kaszlu. Zaleca się przyjmować przed snem. Jednocześnie mleko czosnkowe ułatwi zasypianie
· osoby cierpiące na astmę, zaburzenia oddechowe lub mają problemy z płucami również mogą wdrożyć je w swoją dietę. W tym wypadku preparat należy spożywać tak gorący jak to tylko możliwe, zaraz przed snem
· jeżeli masz w planie zrzucenie kilku kilogramów mleko czosnkowe może Ci w tym pomóc. Czosnek aktywuje procesy metaboliczne i usprawnia spalanie tłuszczu. Najlepiej wtedy jest jeść czosnek na surowo, jednak jeżeli nie możesz znieść jego smaku, konsumuj go z mlekiem
· mleko czosnkowe dodaje energii i wzmacnia system odpornościowy. Wszystko to dzięki antybiotycznym właściwościom czosnku. Również chroni on przed wszelkimi infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczym.
Lena.501