Zrób to sam. Marcepan. Masa marcepanowa domowa.rtf

(2 KB) Pobierz

Zrób to sam. Marcepan. Masa marcepanowa domowa

Marcepan to właściwie tylko migdały i cukier. Słodka, nieco mdła jak dla mnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich, które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu :

Babka marcepanowa z czekoladą

Jabłka w cieście z marcepanem

Marchewki z marcepanu do ozdoby tortu

Marcepan domowej roboty

czas przygotowania : 10 minut (z użyciem migdałów bez skórki) + czas chłodzenia

składniki :

250 g migdałów łuskanych

250 g cukru - zwykły albo trzcinowy demerara

60 ml wody

30 ml likieru amaretto albo wody różanej albo

sposób przygotowania : migdały możecie kupić już blanszowane żeby zaoszczędzić sobie czasu i roboty. Jeśli jednak macie takie ze skórką to trzeba ją usunąć. Wystarczy migdały wsypać do miski, zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie aż przestygną na tyle, że można je będzie brać w palce. Skórka powinna schodzić bez problemu.

Migdały bez skórki zmieliłam w blenderze na proszek. Im dokładniej się to zrobi tym gładsza później będzie masa więc warto się postarać.

Do rondla wsypałam cukier i wlałam wodę. Na niedużym ogniu doprowadziłam do wrzenia, ale nie mieszałam łyżką tylko potrząsałam lekko naczyniem. Kiedy cukier zupełnie się rozpuścił dosypałam migdały i smażąc dalej mieszałam drewnianą łyżką aż masa zaczęła ładnie odchodzić od dna i ścianek. Po kilku minutach smażenia przełożyłam masę do miski, przykryłam i zostawiłam aż przestygła. Lekko ciepłą zagniotłam rękami dolewając amaretto aż zrobiła się plastyczna. Można użyć zamiennie wody różanej i dodać kilka kropli olejku migdałowego. Masę uformowałam w wałek, zawinęłam ściśle w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Marcepan trzeba przechowywać dobrze zawinięty w folię żeby nie wysechł.  Z tej ilości składników otrzymałam ok. 500 g masy marcepanowej.

Proste, prawda ?  

Przepis na podstawie pomysły Marty Gesler

Zgłoś jeśli naruszono regulamin