Śledzie po kaszubsku.odt

(15 KB) Pobierz

                                Śledź po kaszubsku 

Składniki:

500 g filetów z matiasa                   350-400 g cebuli

6 łyżek octu winnego                    2 łyżki pikantnego ketchupu

4 łyżeczki konc pomidorowego     1 czubata łyżka cukru

2 liście laurowe   sól                     4 ziarenka ziela angielskiego

olej do smażenia                            pieprz czarny mielony

125 ml wody + woda do wymoczenia śledzi

Przygotowanie:

Śledzie opłukujemy zimną wodą, a następnie umieszczamy w niedużym garnuszku i zalewamy letnią wodą tak, aby przykryła ona tylko lekko rybę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin, a nawet na całą noc. Po tym czasie matiasy odcedzamy na durszlaku.

W niedużym garnuszku zagotowujemy 125 ml wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Wlewamy ocet winny.

Cebulę obieramy, kroimy w pióra lub półtalarki. Przesmażamy na rumiano na 3-4 łyżkach oleju. Zalewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, gotujemy kolejne 2-3 minuty. Wsypujemy cukier, szczyptę soli i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem lub pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz opcjonalnie odrobiną soli i/lub cukrem.

Matiasy kroimy w 2,5-3 cm kawałki. Zakrywamy nim dno niedużej miseczki. Polewamy cebulką z sosem. Układamy kolejną warstwę ryb i sosu i czynność powtarzamy do czasu wyczerpania składników.

Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin