Sernik z rosą.rtf

(2 KB) Pobierz

Sernik z rosą

 

Składniki:

 

    CIASTO

    2 szklanki mąki

    1/2 szklanki cukru

    2 żółtka

    1 jajko

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 kostki miękkiej margaryny

    

    MASA SEROWA

    1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku

    1 szklanka cukru

    1/2 szklanki oleju

    2 szklanki mleka

    budyń śmietankowy bez cukru (35 g)

    2 jajka

    4 żółtka

    

    ROSA

    6 białek

    1 szklanka cukru

 

Przepis na ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce.

Przepis na masę serową:

Twaróg półtłusty zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksować.

Uwaga: masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.

Przepis na rosę:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.

Uwaga: białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.

Pieczenie ciasta:

Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub 2 tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno tortownicy, a papier wypuścić na zewnątrz, natomiast boki tortownicy wysmarować masłem. Do przygotowanej formy przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik (bez piany) piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Z pianą dodatkowe 10 - 15 minut.

 

Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piec jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowywać w lodówce.

Podpowiedź:

Jeśli używamy sera w wiaderku to nie ma potrzeby mielenia. Ja użyłam twarogu półtłustego i zmieliłam 2 razy, dzięki temu sernik wyszedł bardzo delikatny i miękki. Sernik można upiec w dużej prostokątnej formie 25x36 cm lub w dwóch tortownicach o śr.24 cm.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin