Ogórki z papryką.txt

(0 KB) Pobierz
Marynowane ogórki z paprykš

Składniki:
1 kg ogórków 
1 rednia cebula 
1 czerwona papryka 

Przyprawy: 
8 ziaren czarnego pieprzu 
4 ziarna ziela angielskiego 
1 czubata łyżeczka gorczycy 
4 gałšzki kopru 

Zalewa: 
6 szklanek wody 
1 szklanka octu 10% 
3 szklanki cukru 
4 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Sposób wykonania
Ogórki oczycić, umyć i osuszyć. Pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić na pół i usunšć pestki. Umyć, osuszyć i pokroić w paski (szerokoci 1 cm). 
Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy (do każdego słoika po 2 ziarna pieprzu, 1 ziele angielskie, 1 łyżeczki gorczycy i 1 gałšzce kopru). Do słoików z przyprawami włożyć kawałki ogórków, cebuli i papryki. 
Wodę zagotować z octem, cukrem i solš. Chwilę pogotować i goršcš zalewš zalać ogórki. Pasteryzować 20 minut. 
Składniki wystarczš na około 4 słoiki po 600 ml. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin