Leczo do słoika na zimę.txt

(0 KB) Pobierz
SKŁADNIKI:

    2 cukinie redniej wielkoci
    6 pomidorów
    2 papryki czerwone
    2 papryki innego koloru
    4 marchewki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie myjemy i obieramy, kroimy w większš kostkę. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paski lub kawałki. Marchewki obieramy, myjemy i cieramy na tarce o grubszych oczkach. W wiekszym garnku na kilku łyżkach oleju przesmażamy tarta marchew oraz pozostałe warzywa. Zmniejszamy ogień i możemy podlać troche wodš. Dusimy warzywa pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solš i pieprzem i dusimy do miękkoci. Pod koniec możemy dodać odrobinę natki pietruszki. Goršce leczo nakładamy do słoików. Ja nakładam do dużych i małych. W zimie podsmażam jedynie cebulkę z kiełbasš i wlewam leczo, gotowe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin