Anilina2.pdf

(74 KB) Pobierz
REDUKCJA
Anilina
R3
NO
2
S n, HC l
NH
3
Cl
+
-
NaO H
NH
2
Odczynniki:
Nitrobenzen
Cyna (w granulkach)
Kwas chlorowodorowy stęż.
Wodorotlenek sodu
10,3 cm
3
22,5 g
50 cm
3
37,5 g
Reakcję należy prowadzić pod wyciągiem!
W kolbie okrągłodennej o poj. 250 cm
3
zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną umieszcza się
nitrobenzen i cynę, a następnie dodaje przez chłodnicę ok. 5 cm
3
stęż. kwasu solnego. W
wyniku zachodzącej reakcji mieszanina się rozgrzewa. Jeśli mieszanina wrze zbyt
gwałtownie, szybkość reakcji należy nieco zmniejszyć, zanurzając kolbę w zimnej wodzie.
Nie należy jednak chłodzić bardziej, niż jest to konieczne dla bezpiecznego przebiegu reakcji.
Postępując w ten sam sposób dodaje się kolejne porcje kwasu solnego, wstrząsając kolbą i
chłodząc ją stosownie do przebiegu reakcji. Po dodaniu całej ilości kwasu mieszaninę
ogrzewa się na łaźni wodnej do chwili, gdy pobrana próbka mieszaniny reakcyjnej
rozcieńczona wodą tworzy całkowicie przezroczysty roztwór i zanika zapach nitrobenzenu, co
trwa zwykle ok. 30 – 60 min.
Następnie mieszaninę reakcyjną chłodzi się i dodaje do niej powoli uprzednio sporządzony
roztwór 37,5 g NaOH w 65 cm
3
wody. Ponieważ reakcja zobojętniania jest silnie
egzotermiczna, należy kolbę chłodzić w naczyniu z zimną wodą. Z silnie zasadowego
roztworu wydziela się anilina w postaci oleju, który wyodrębnia się z mieszaniny przez
destylację z parą wodną. Ponieważ anilina jest w pewnym stopniu rozpuszczalna w wodzie
(ok. 3%), należy ją wysolić, nasycając destylat solą kuchenną. W tym celu do destylatu dodaje
się NaCl w proporcji 20 g soli na 100 cm
3
destylatu. Całość przenosi się do rozdzielacza i
oddziela warstwę aniliny od wody. Otrzymaną anilinę suszy się nad stałym KOH. Temp. wrz.
aniliny wynosi 185
o
C.
Zalecenia:
Nitrobenzen i anilina są substancjami toksycznymi. Stężone kwasy i ługi są żrące. Zaleca się
pracę pod wyciągiem i w rękawicach ochronnych.
Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Katedra Chemii Organicznej
Zgłoś jeśli naruszono regulamin