Zadanie2_biot.doc

(74 KB) Pobierz
Witaminy są to niskocząsteczkowe związki organiczne, o różnorodnej budowie chemicznej, rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym

Zadanie 2.

 

Temat: Fluorymetryczne oznaczanie zawartości witaminy C w sokach z warzyw i owoców

 

Wykaz materiałów

- owoc cytryny i papryki, kiszona kapusta,

- 4 zlewki o pojemności 100 ml, 4 probówki wirówkowe, tarka plastykowa, folia aluminiowa, moździerz, nylon

- lejek szklany, statyw, sączki bibułowe

- pipety automatyczne nastawne 0,5-5 cm3 i 0,1-1 cm3

- 4 kolby erlenmayera 100 cm3, 4 kolby miarowe o pojemności 100 cm3

 

Sprzęt: wirówka, wytrząsarka, waga elektroniczna, spektrofluorymetr

 

Stosowane roztwory

- Roztwór standardowy kwasu askorbinowego zawiera 4 mg odczynnika w 100 cm3 0.2M wodnego roztworu kwasu mrówkowego (przygotowujemy na świeżo).

- W celu przygotowania roztworu utleniającego rozpuścić 1,3 g I2 w 10 cm3 40% KI, dodać 0.1 cm3 7 M HCl i uzupełnić wodą do objętości 100 cm3. 0,1 M roztwór Na2S2O3 przygotować przez rozpuszczenie w 100 cm3 wody 2,5 g odczynnika i 0,02 g Na2CO3. Roztwory I2 i Na2S2O3 przechowywać w lodówce i bezpośrednio przed użyciem rozcieńczać odpowiednio (jak?) do stężenia 0,005 i 0,01 M.

- Odczynnik do derywatyzacji zawiera 10 mg o-fenylenodwuaminy w 10 cm3 5 mM H2SO4.

 

 

Wprowadzenie

 

Witaminy są to niskocząsteczkowe związki organiczne, o różnorodnej budowie chemicznej, rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym. Witaminy są katalizatorami ogólnych lub swoistych reakcji biochemicznych, wchodzą w skład enzymów i koenzymów, są niezbędne do wzrostu i podtrzymania funkcji życiowych. Dla wielu organizmów, w tym zwierząt i człowieka są to na ogół związki egzogenne i muszą być dostarczane z pożywieniem. Niektóre z nich okazały się również egzogennymi czynnikami wzrostowymi dla różnych drobnoustrojów, a dwie niezbędnymi biokatalizatorami, dostarczanymi przez bakterie glebowe roślinom wyższym (witamina B12) i niższym (witamina B1).

Niektóre witaminy wytwarzają zwierzęta z odpowiednich związków syntetyzowanych przez rośliny. Takie związki nazywane są prowitaminami np. β-karoten. Źródłem witamin i prowitamin są rośliny i bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym, a także tkanki zwierząt. Rzeczywiste zapotrzebowanie ilościowe na poszczególne witaminy jest trudne do określenia min. ze względu na synergiczne działanie wielu z nich. Zależy ono od cech osobniczych, stanu zdrowia i okresu życia człowieka. Objawy wywołane całkowitym brakiem witamin zwane są awitaminozami. We współczesnym świecie zwłaszcza w krajach rozwiniętych awitaminozy należą do rzadkości. Często występują z kolei niedobory witamin tzn. niekorzystne stany pośrednie między awitaminozą a optymalnym zaspokojeniem zapotrzebowania organizmu na określoną witaminę, czyli hipowitaminozy. Na ogół są one spowodowane niewłaściwym, jednostronnym odżywianiem, wadliwym przyswajaniem witamin z pokarmu oraz zniszczeniem bakterii w przewodzie pokarmowym (przez antybiotyki, sulfonamidy). Niedoborom witamin zapobiega spożywanie różnorodnych pokarmów. Z kolei nadmierne przyjmowanie preparatów witaminowych, głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, może prowadzić do szkodliwych dla organizmu objawów, zwanych hiperwitaminozami.

Zawartość witamin w surowcach i produktach żywnościowych jest więc jednym z głównych wskaźników ich jakości oraz prawidłowości stosowanych zabiegów technologicznych gdyż większość witamin to substancje bardzo wrażliwe na działanie różnych czynników fizycznych i chemicznych, dlatego ich straty bywają stosunkowo duże.

 

Kwas L-askorbinowy (witamina C)

Przed poznaniem budowy chemicznej witamina C była nazywana czynnikiem przeciwgnilcowym. Zapobiegała bowiem szkorbutowi, który znali już Wikingowie i zwalczali za pomocą cebuli. W 1928 Szent-György uzyskał z wyciągów z nadnerczy, kapusty i pomarańczy związek, który wykazywał właściwości oksydoredukcyjne. Szent-György nie zdawał sobie sprawy, że związek ten to witamina C nazwana przez niego kwasem heksuronowym. W 1932 Wang i King otrzymali witaminę C z cytryny. W rok później Haworth, Hirst i współpracownicy ustalili budowę chemiczną witaminy C. W latach 1933-34 Reichstein i współpracownicy dokonali syntezy kwasu askorbinowego (nazwa ta pochodzi od szkorbutu). Własności witaminy wykazuje C kwasu L-askorbinowy oraz jego forma utleniona - kwas L-dehydroaskorbinowy. Pod względem chemicznym kwas L-askorbinowy jest laktonem endiolu kwasu 2-okso-L-gulonowego, a kwas L-dehydroaskorbinowy laktonem kwasu 2,3-diokso-L-gulonowego.

 

Budowa chemiczna kwasu askorbinowego i kwasu dehydroaskorbinowego

 

Kwas L-askorbinowy jest związkiem krystalicznym, dobrze rozpuszczalnym w wodzie a jego roztwory mają smak kwaśny. Wykazuje właściwości redukujące. W warunkach beztlenowych jest odporny na wysoką temperaturę. Kwas dehydroaskorbinowy jest mniej trwały w tych warunkach i tym tłumaczy się straty witaminy C podczas ogrzewania. W obecności tlenu obie formy ulegają nieodwracalnemu utlenianiu do produktów nieaktywnych biologicznie, zwłaszcza w obecności jonów niektórych metali, szczególnie Cu2+ i Fe3+. Układ oksydoredukcyjny kwas askorbinowy↔kwas dehydroaskorbinowy uczestniczy w regulowaniu potencjału oksydoredukcyjnego w komórce i bierze udział w transporcie elektronów. Ponieważ witamina C występuje w znacznych ilościach w gruczołach nadnercza, przypuszcza się, że uczestniczy ona w syntezie hormonów sterydowych. Witamina C, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła). Jako jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy pełni także istotną funkcję w reakcjach odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Jest czynnikiem stabilizującym układ odpornościowy i immunologiczny, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Dla większości ssaków kwas askorbinowy nie jest witaminą, gdyż mogą go samodzielnie syntezować. Jedynie człowiek, małpy człekokształtne i świnka morska nie produkują enzymu przekształcającego lakton kwasu L-gulonowego w kwas askorbinowy. Zapotrzebowanie człowieka na witaminę C jest bardzo duże, o około dwa rzędy wielkości większe niż na inne witaminy, wynosi średnio 50- 100 mg. Niedobór kwasu askorbinowego, objawiający się: wolniejszym gojeniem się ran, bladością skóry i błon śluzowych, zaburzeniami w przemianie kwasów tłuszczowych, osłabieniem naczyń włosowatych i możliwością powstawania mikrowylewów w różnych narządach, zmniejszeniem odporności na infekcje oraz występowaniem szkorbutu (obrzęki i krwawienie z dziąseł oraz wypadanie zębów), występuje dziś niezwykle rzadko. Nadmiar witaminy C jest usuwany z moczem, jednakże stosowanie wysokich dawek powoduje zakwaszenie moczu, upośledzając w ten sposób wydalanie stałych kwasów i zasad. Kwaśny odczyn moczu może powodować wytrącanie się moczanów i cytrynianów oraz tworzenie się kamieni w drogach moczowych. Do głównych źródeł witaminy C należą owoce i warzywa, ponadto z uwagi na duże zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę oraz straty w procesach kulinarnych i technologicznych duże znaczenie ma wytwarzanie produktów wzbogaconych w witaminę C oraz witaminy syntetycznej.

 

Tabela. Zawartość witaminy C w wybranych warzywach i owocach

 

 

Zawartość witaminy C

[mg/100g]

Dzika róża suszona

1700

Czarna porzeczka

183

Papryka czerwona

144

Brukselka

94

Papryka zielona

91

Kalafior

69

Truskawki

68

Kapusta czerwona

54

Cytryny

50

Pomarańcze

49

 

 

 

Wykonanie doświadczenia

 

1. Przygotowanie ekstraktówWycisnąć do zlewek po ok. 10 cm3 soku z cytryny, kiszonej kapusty i utartych na tarce a następnie w moździerzu ok. 40 g czerwonej papryki. Roztartą paprykę przeciskamy przez podwójną warstwę nylonu i sączymy do probówki przez sączek bibułowy. Objętość przesączu zmierzyć za pomocą cylindra. Masą i objętość przesączu papryki wpisać do arkuszu pracy. Przesączamy również dwa pozostałe ekstrakty.

 

2. Oznaczanie metodą fluorymetryczną

Oznaczenie polega na utlenieniu kwasu L-askorbinowego do L-dehydroaskorbinowego i przeprowadzeniu reakcji z o-fenylenodiaminą, w wyniku której powstaje fluoryzujący kompleks. Jego natężenie mierzy się przy dł. fali światła wzbudzającego λ Ex = 365 nm oraz dł. fali pomiaru światła emitowanego λ Em = 430 nm.

Próbki po 2 ml przesączów i roztworu standardowego przenieść do 4 kolb miarowych o poj. 100 cm3 i dodać po 0,3 cm3 0.005 M roztworu I2, wytrząsać przez 1 min i dodać po 0,3 cm3 0.01M Na2S2O3 (roztworu I2 i Na2S2O3 rozcieńczyć z roztworów wyjściowych).

Doprowadzić pH prób do wartości ok. 6,0 dodając po ok. 0,6 cm3 1 M NaOH i przeprowadzić derywatyzację poprzez dodanie po 0,3 cm3 roztworu OPDA i wytrząsanie przez 30 min. na wytrząsarce. Roztwór w kolbie uzupełnić do 100 cm3, wymieszać, a następnie przenieść po ok. 2 cm3 roztworu do probówek wirówkowych eppendorfa, odwirować przy maksymalnej sile odśrodkowej i za pomocą fluorymetru zmierzyć fluorescencję prób. Pomiar fluorescencji na podstawie osobnej instrukcji w obecności prowadzącego zajęcia.

Zawartość witaminy C w próbach wyliczamy na podstawie porównania ich fluorescencji i fluorescencji próby standardowej. Wyniki umieścić w Tabeli:

 

Materiał

Fluorescencja

przy λ=430 nm

Stężenie

wit. C

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin